Kísérőprogramok

2017

A Pénz7 tanórái mind pénzügyi, mind vállalkozási témában elkészültek, gyakorlati tartalommal segítve Pénz7 programsorozat sikeres megvalósulását.
A Témahetet 2017-ben tartalmas kísérőprogramok is gazdagítják, a tanórákon kívül megvalósítható izgalmas, játékos programokról itt tájékozódhat

 

Pénz7 – Mondd magyarul! - Pénzügyi névkereső pályázat

A Pénz7 alkalmából névkereső pályázatot hirdetünk 10 és 25 év közötti fiatalok részére, 5 kategóriában. Az alább felsorolt pénzügyi-gazdasági szakszavakra – ATM, POS, Prepaid bankkártya, startup, csoportos beszedési megbízás, - a felfutó népszerűségük ellenére sem alakultak még ki a pontos magyar szakkifejezések. Megfelelő köznyelvi használatuk még formálódik, ezért keresünk a pályázat során minél közérthetőbb, frappáns, magyar nyelvű javaslatokat. A pályázatra bárki küldhet be pályázati anyagot, tanulmányi, foglalkozásbeli megkötések nélkül – ha a megadott korosztály tagja! A pályázatok befogadásának határideje: MEGHOSSZABBÍTVA: 2017. március 23. (csütörtök) éjfél. Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2017. március 29. (szerda).

További részletek és a pályázat kiírása: ITT

2017. március 29. - Nyertes pályázatok kihírdetése - Fáy András OK Központ, Budapest 

Kovács Zoé Eszter - PÉNZPONT (ATM)*

Balotai Márió - FELTÖLTŐKÁRTYA (pre-paid bankkártya)

Lakatos Orsolya - RENDSZERES BESZEDÉS (csoportos beszedési megbízás)

Makszin Vivien  - különdíj – KERETKÁRTYA (pre-paid bankkártya)

Mózes Borbála - INNOVÁLLALAT (start-up)

*A Magyar Bankszövetség a „Mondd magyarul!” pályázat kiírójaként hivatalos értesítést kapott egy kereskedelmi cégtől, mely szerint a „pénzpont” kifejezéssel a verseny zsűrije olyan szóösszetételt választott ki az ATM kifejezés magyar változataként, amely a cég által lajstromba vetetett, levédett kifejezés. Kérésük kiterjedt rá, hogy a továbbiakban tekintsünk el a kifejezés használatától. Nem sikerült olyan megoldást találni a kifejezés használatára, amely mindkét fél számára elfogadható lenne.Ezért a jogvédelemmel alátámasztott kérésnek megfelelően a Magyar Bankszövetség – a pályázat kiírójaként – mellőzi a „pénzpont” szóösszetétel használatát az ATM magyar megfelelőjeként, valamint felkéri erre tagbankjait és a szakmai és piaci szereplőket is. A leírtak a pályázat többi kifejezését illetve a kategóriában kiadott díjat nem érintik.

Szuperhős képregény rajzoló és videó pályázat

Pályázz és nyerj PÉNZ7 osztálykirándulást Bécsbe vagy Budapestre!

Szuperhősök védhetik meg a diákok zsebpénzét azon a Pénz7-hez kapcsolódó pályázaton, amelyen azt is megmutathatják a 7.-11. évfolyamos diákok, hogyan kell fialtatni a pénzüket. A programban részt vevő osztályok képregénnyel és videókkal pályázhatnak.

A jelentkezőknek egy olyan képregényt kell megrajzolniuk, amely története elmeséli, mit csináljanak a felhalmozott zsebpénzünkkel. Egy olyan szuperhőst kell létrehozni, aki megvédi őket a rossz pénzügyi döntésektől, és segít tovább szaporítani a zsebpénzünket. A videót egy általuk választott műfajban kell készíteniük (riport, híradó, talkshow, videoklip, stb..). A videó középpontjában az áll: hogyan fektessük be a zsebpénzünket, hogyan kezeljük vagyonunkat.

A pályaműveket szakértő zsűri bírálja el, és a legjobbak bécsi és budapesti osztálykirándulást nyernek. Bécsben ellátogathatnak az Erste Campus Financial Life Parkjába, Budapesten pedig érdekes pénzügyi helyszínekre.

A pályaművek benyújtási határideje 2017. április 21. Elbírálás: 2017. április 15-ig.

A bécsi kiránduláson való részvétel feltétele a társalgási német nyelvtudás.

A beküldött pályaműveket a Pénz7 szervezőiből és az Erste Bank munkatársaiból álló bizottság bírálja el 2017. április 15-ig. A fő bírálati szempont a kreativitás, közérthetőség, a kivitelezés minősége és a pénzügyi tudatosság megjelenítése.

További részletek és a pályázat kiírása: ITT

JELENTKEZÉSI LAP letöltése

A pályázati kiírás plakátja innen letölthető.

„A Molnár család pénzügyei” – video pályázat

A Pénziránytű Alapítvány az elmúlt évek fejlesztéseinek sikereire építve, újjászervezett középiskolai iskolahálózata jelenlegi és leendő új tagjai számára 2017 tavaszán első alkalommal hirdeti meg a középiskolás diákok tudatos pénzügyi gondolkodásának erősítése jegyében a Pénziránytű Tananyagok Digitalizációja 2017 tavasz c. pályázatot.

Készítsetek a – maximum 5 fős – csapatotokkal egy maximum 3 perces kisfilmet az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv Molnár családjának valamely pénzügyi döntéséről (a tankönyv 1-35. fejezetéből)! Legyetek kreatívak, találjatok ki (vagy a könyvben lévő sztorikból keltsetek életre) egy érdekes, életszerű történetet és használjatok minél több pénzügyi kifejezést! A történet egy pénzügyi döntésről, a kérdés vagy probléma körüljárásáról, megoldási lehetőségeiről szóljon. A vége lehet nyitott, vagy adhattok is egy lehetséges megoldást a felvetett helyzetre.

A legjobb csapatok tanár és diák tagjai mindannyian okosórát nyernek, a legjobb öt film készítői filmstúdió látogatáson is részt vehetnek, és az első helyeztett csapattagok fejenként 50 ezer Ft értékű műszaki utalványt is kapnak. A legaktívabb iskola vagy kollégium pedig tableteket kap jutalmul!

Az e-mailen való beküldés határideje 2017. március 20. éjfél.

A postára adandó anyagok postára adási határideje 2017. március 21.

A részletes pályázati kiírás innen tölthető le: http://penziranytu.hu/kisfilmpalyazat

Kapcsolat: iskolahalozat@penziranytu.hu

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak

2017. március 16. - április 12. között A PÉNZ7-hez kapcsolódva nagyszabású online tőzsdejátékot indítunk a magyarországi középiskolai diákok és tanáraik számára.

A Részvényfutam című, 20 kereskedési napos online tőzsdei szimulációs játék célja, hogy a résztvevők minél jobban megismerhessék a tőzsdei befektetési lehetőségeket, tájékozódjanak a tőzsde működéséről, és ezzel együtt növekedjen a bizalom a tőkepiac működése és intézményei iránt, népszerűsítse a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodás eszméjét.

A legmagasabb értékű portfólióval rendelkező diákokat és pedagógusokat a játék végén élményajándékkal és tárgyi díjakkal is jutalmazzák.

A játék elérése: https://bet.hu/reszvenyfutam

Iskolahálózati regisztráció: http://www.penziranytu.hu/iskolahalozat

 

BankVelem PénzOkos Kupa döntő – a Pénz7-en

A Pénz7 tematikus hét során az általános iskoláskorú diákok részt vehetnek a többfordulós BankVelem PénzOkos Kupa nevű pénzügyi tudásversenyen. A BankVelem PénzOkos Kupa minden tanévben megrendezésre kerül a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, összesen három fordulója van; az első két forduló online felületen zajlik, majd az ezekről továbbjutó hét legeredményesebb csapat kerül be a döntőbe, vagyis a harmadik fordulóba. A döntő megrendezésére, neves zsűri előtt, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban kerül sor a Pénz7-en. A döntőbe jutott csapatok közül a döntőben nyújtott teljesítmény és eredmény alapján kerülnek ki a díjazottak. A nyerteseket Szervező a játék lezárását követő öt napon belül megjeleníti a verseny oldalán: https://www.penzokoskupa.hu/verseny-allasa-eredmenyek

 

Kerekasztal beszélgetés népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók részvételével

Az Európai Pénz7 rendezvény-hetében népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók vesznek részt a 2017. március 29-én megrendezendő kerekasztal beszélgetésen. Itt nem csak a vendégek, de a meghívott diákok is szót kapnak majd.

Szó lesz gyerekkori álmokról, a sikeres karrierhez vezető út mérföldköveiről és buktatóiról. Célunk, hogy a különböző területeken sikeres beszélgetőpartnerek beszéljenek a pénzhez való viszonyukról, az életükben betöltött szerepéről, mindennapi tapasztalataikról. A pénzügyi felnőtté, függetlenné válás előnyeiről és nehézségeiről.

Az OK Oktatási Központban vendégeink lesznek

Gögge Ádám, Leves. egyik alapítója

Kama, a Mary PopKids zenekar frontembere

Meglepetés vendég: a magyar olimpiai csapat tagja

 

Ezen alkalommal kerülnek kihirdetésre a Pénz7 Mondd magyarul! névkereső pályázat győztesei is!

 

Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő - pénzügyi tematikájú osztálykirándulás hátrányos helyzetű diákoknak

A pénzügyi vetélkedő során idén is különdíjjal szeretnénk motiválni a hátrányos helyzetű iskolák részvételét. Az osztálykiránduláson a nyertes iskolából nevező diákok részére egy egynapos, pénzügyi tematikájú programot szervezünk, mely egyszerre edukatív és szórakoztató.

Az osztálykirándulást a szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjai nyerték, ők összesen 25 csapattal, azaz 110 diákkal neveztek be a vetélkedőre. A nyertesek között a teljes általános iskolás korcsoport képviselteti magát 1-8. osztályig. Az osztálykirándulás időpontja 2017. március 31., ami a hivatalos programhetet kísérő hétre esik.

Az osztálykirándulás tervezett programjai között szerepel egy vezetett városnéző séta, amely kultúrtörténeti vonatkozásban szól a pénzről: a pénzzel kapcsolatos legjelentősebb épületeket tekintjük meg, beszélünk az intézmények funkciójáról, történetéről, valamint a kapcsolódó témákat - például pénz kibocsátás, tőzsde - is körül járjuk. Ebben az edukatív részben a Pénz7 2017. évi témaköréhez (Bankoljunk okosan!, Gazdálkodási alapok, vállalkozásfejlesztés) kapcsolódó tudást is átadunk a diákoknak. Ezt követően megvendégeljük a gyerekeket egy ebédre, majd játékos programok is lesznek, például pénzügyi kvíz formában. A napot egy szórakoztató program zárja.

 


2016

K&H Színezz, Kész, Pénz! - rajzpályázat alkotó kedvű általánosiskolásoknak

Rajzverseny a Pénz7 keretében! Általános iskolás kicsiknek és nagyoknak 2016 március 16-án indult a rajzverseny.

A K&H Csoport kiemelt támogatási területe a fiatalok oktatása, ennek jegyében, és az országos Pénz7 2016 programsorozat céljaihoz illeszkedően a K&H Csoport meghirdette a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázatot.

A pályázatra négy életkor szerinti kategóriában egyénileg készíthették el rajzaikat az általános iskolás diákok, két választható megadott témában: “Te mire gyűjtesz és hogyan”, illetve “Hogyan takarékoskodik a családod”.

A győztes pályázók nem csupán értékes tárgynyereményeket kaptak, hanem pályaműveiket roadshow jelleggel ki is állították a K&H székházban, valamint a győztes pályázók városaihoz legközelebb eső K&H bankfiókokban.


Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM) - Pénzügyi szabadulós játék

A JAM munkatársai  az első 10 bejelentkezett középiskolába látogattak el, ahol kitelepülve a tanév végéig egyeztetett időpontban pénzügyi szabadulós játékot valósítottak meg. 

A szabadulós játékok során a résztvevők feladata, hogy korlátozott időn belül (ált. 60 perc) kijussanak egy zárt szobából. A szobában minden egyes tárgy egy-egy kulcs, amely közelebb visz a szabadsághoz. Az általános szabadulós játékoktól eltérően itt minden egyes feladvány, kód pénzügyi jellegű volt.


Cetelem Zöldsuli - A pénzügyi tudatosság a középpontban

2016 március 7. és 11. között minden egyes nap egy kérdést tettek fel a gyerekek pénzügyi nevelésével kapcsolatban a Cetelem Zöldsuli Facebook oldalán. A kérdésekre egyaránt a szülők, a gyerekek és a pedagógusok válaszát is láthatták.