Sajtóközlemény

Példaértékű együttműködés támogatja a diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztését

Ötoldalú együttműködési megállapodást írtak alá a Pénz7 köznevelési témahét újbóli megvalósítására
2017. november 9.

A 2017/2018-as tanév rendjében meghirdetett pénzügyi és vállalkozói témahéten, vagyis a Pénz7 programban, immár negyedszer vehetnek részt az iskolák. A programot minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják.  Az előző tanévben a Pénz7-en közel 1.100 iskola 162 ezer diákja vett részt.

A Pénz7 sikeres megvalósítása érdekében az előző tanévhez hasonlóan ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek ma Budapesten: az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként írták alá a dokumentumot.

A 2014/2015. tanév óta a Pénz7 (European MoneyWeek) keretében a csatlakozó országok általános- és középiskoláiban pénzügyi témájú tanórákat tartanak. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről. 

Hazánkban diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak a program indulása óta a pénzügyi témahét eseményei iránt, amely a 2016/2017-es tanévben több szempontból is megújult: a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete egyrészt bekerült a tanév rendjébe, másrészt a pénzügyi témák mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és részvételével megjelentek a vállalkozói ismeretek is. 

A 2018. március 5. és 9. között országszerte ismét megrendezésre kerülő rendhagyó tanórákon a fókusztéma pénzügyi témakörben a hitelezés (Okosan a hitelekről), vállalkozói témakörben pedig az üzleti ötlet és együttműködés. A program ideje alatt a korábbi évek tananyagai szintén elérhetővé válnak. A szakértők idén pénzügyi témakörben három, vállalkozási témában két korosztály számára állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról. A Pénz7 kísérő programjai között interaktív vetélkedők és versenyek szerepelnek.

Az együttműködési megállapodást sajtónyilvános keretek között 2017. november 9-én 10.00 órakor írták alá az NGM Könyvtártermében, ahol az aláírók a következők voltak:

  • Szabó István, felsőoktatás- és kutatásstratégiai főosztályvezető – EMMI
  • Hornung Ágnes, pénzügyekért felelős államtitkár - NGM
  • Pomázi Gyula, iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár – NGM
  • Kovács Levente, főtitkár – Magyar Bankszövetség
  • Hergár Eszter, a kuratórium elnöke – Pénziránytű Alapítvány
  • Gergely Orsolya, ügyvezető igazgató – Junior Achievement Magyarország Alapítvány

Az iskolák a Pénz7 www.penz7.hu honlapon keresztül tudnak regisztrálni a programra. Az oldal folyamatosan frissülő tartalommal vár minden érdeklődőt.

 


Bankoljunk okosan és vállalkozzunk együtt!
Indul a Pénz7, a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete

2017. március 6.
 
Budapest, 2017. március 6. - Bankoljunk okosan, és vállalkozzunk együtt! Idén már két témával is foglalkozik a Pénz7. A kezdeményezés a korábbi sikerekre alapozva bekerült a tanév hivatalos rendjébe, mégpedig a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témaheteként.. A továbbfejlesztett eseménysorozatra óriási érdeklődés mutatkozott országszerte: több mint 1100 iskola jelentkezett a programra; a mintegy 11 000 tanórán résztvevő diákok száma pedig meghaladja a 160 ezret. A gyakorlati tapasztalatokat több mint 400 önkéntes szakértő hozza el a tanórákra.

 

A Pénz7 együttműködő szakmai partnerei − az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A szervezők küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi nevelését, ezért többféle módon támogatják a Pénz7 programját. Célja, hogy már fiatal korban elültesse a pénzügyi és gazdasági tudatosság alapjait. Még a szülők is taníthatóak – vélik a hazánkban március 6-án immár 3. alkalommal induló Pénz7 szervezői, akik számos visszajelzést kaptak arról, hogy a gyerekeknek tartott, pénzügyek kezelésével foglalkozó órák nyomán a családokban is téma lett a pénz beosztása, a felelős tervezés és a tudatos pénzkezelés. Erre nagy szükség van Magyarországon, hiszen a hazai és összehasonlító nemzetközi kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy bár honfitársaink pénzügyi alapismeretei nem maradnak el a nemzetközi átlagtól, azonban a pénzügyekhez fűződő hozzáállásukban és szemléletükben, a pénz kezelésében és a pénzzel kapcsolatos döntéseink megalapozottságában még jelentős hiányosságok mutatkoznak. A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy még a pénzügyekben jártasabb magyar fiatalok is alig mernek, akarnak vállalkozni. Mindezen azért is érdemes változtatni, mert ez nem csak az egyéni boldogulásuk, de az ország versenyképessége szempontjából is kulcskérdés.

Hazánk 2015-ben csatlakozott először az European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló kezdeményezéshez. A Pénz7 program idén a Global Money Week eseménysorozatokhoz is kapcsolódik, így még szélesebb és színesebb nemzetközi programsorozat részeseivé válunk. A magyar Pénz7 iskolai eseményei 2017. március 6. és 10. között zajlanak.

 

A korábbi évek meggyőző tapasztalataira, a diákok és pedagógusaik érdeklődésére, önkéntesek részvételére, támogatására alapozva az EMMI a 2016/17-es tanév rendjében hivatalosan is meghirdette a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét.

 

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!), de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a www.penz7.hu oldalon.

 

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként az elmúlt évek sikeres gyakorlatához hasonlóan a Magyar Bankszövetség szervezésében 2017-ben is több száz banki, illetve új elemként vállalkozói önkéntesek segíthetik a rendhagyó tanórák megvalósítását az iskolákban. Ez a nemzetközi ötleten alapuló gyakorlat teszi lehetővé, hogy a program során az elméleti ismeretek gyakorlati tapasztalatokkal egészüljenek ki a tanórákon, így biztosítva a diákoknak életszerű élményeket, valós tudást a témában. Az iskolai eseményeken kereskedelmi márkák, logók nem jelennek meg, a program kizárja a hirdetői megközelítést.

 

A Magyar Nemzeti Bank által támogatott Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szakértői a speciális tananyagok elkészítésével élményszerű, interaktív ismeretszerzéshez nyújtanak segítséget.  A Pénz7 szakmai együttműködő partnerei a pénzügyi és vállalkozói tudatosságra nevelésben természetes szövetségesként tekintenek a pedagógusokra. Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján pedig a pedagógusok is rájuk.

 

A Pénziránytű Alapítvány a pedagógusok, valamint a banki önkéntesek számára személyes felkészítő oktatást szervezett, és az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskolának kinyomtatva is eljuttatta a Pénz7 eddigi három évének tananyagát. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról.

 

Idén először főiskolás és egyetemista hallgatók számára is kinyílik a Pénz7. Az eseménysorozat – az országos jelleget hangsúlyozva - vidéki helyszínnel is bővül, a Miskolci Egyetem és a Magyar Bankszövetség közös szervezésében Tudományos Szakmai Konferencia Nap valósul meg.

 

A Pénz7 program márciusban a tanórák mellett számos játékos, interaktív szakmai programot kínál az iskolák számára. Pénzügyi és gazdasági vetélkedők, versenyek:, „Mondd magyarul!” magyarosítási pályázat, képregényrajzoló és videókészítő pályázat, osztálykirándulás pályázatok, tudatossági kerekasztal, plakáttervező pályázat és tőzsdejáték segítik a diákokat ismereteik gyarapításában. A programokról részletesen ugyancsak a www.penz7.hu oldalon lehet olvasni

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetgazdasági Minisztérium, Magyar Bankszövetség, Pénziránytű Alapítvány, Junior Achievement Magyarország Alapítvány

 


 

Kibővül a Pénz7

Ötoldalú együttműködési megállapodást írnak alá

2017. február 9.

 

Több szempontból is újdonságokkal jelentkezik az idén harmadszor meghirdetett, a 2016/2017-es tanév rendjébe hivatalosan is bekerült Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete. A program szektorok közötti együttműködésben valósul meg: minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják a pénzügyi és vállalkozói kultúra fejlesztését az eseménysorozattal.  2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.

A témahét sikeres megvalósítása érdekében ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek ma Budapesten: az Emberi Erőforrás Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként.

A Pénz7 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozatának keretében kerül megrendezésre. Ennek során márciusban Európa közel 30 csatlakozó országában pénzügyi témájú tanórákat tartanak a programban részt vevő általános- és középiskolákban. Mindezt úgy, hogy az elméleti tudást építő, gyakorlott pedagógusok mellé pénzügyi önkéntes szakértők is csatlakoznak az iskolai tanórákhoz. A program non-branded, azaz kereskedelmi logó, ajánlat nem jelenhet meg az iskolai eseményeken. A tanórai ismeretanyagot képzett pedagógus csapat állítja össze, szakmai felügyelettel és próbaórákkal, képzésekkel biztosítva annak magas színvonalát. Ugyanakkor az önkéntesek jelenléte az elméleti tudást hatékonyan egészíti ki a tanórákon a gyakorlati ismeretekkel.  A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket mindennapjaikban, és alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről. 

Hazánkban a diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak 2015-ben és 2016-ban is a pénzügyi témahét eseményei iránt, amely 2017-ben több szempontból is megújul. A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete bekerült a tanév rendjébe, valamint a pénzügyi témák mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és részvételével megjelennek a vállalkozói ismeretek is. 

Az együttműködési megállapodás kapcsán kiemelték: példaértékű a kormányzat és civil szervezetek összefogása a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztése érdekében. Az együttműködő felek fontosnak tartják a pénzügyi-gazdasági nevelést, szemléletformálást, mert segíti a tudatos életvezetést, a társadalmi, gazdasági változásokhoz alkalmazkodást is - mindezt úgy, hogy a mindennapokban használható gyakorlati ismereteket élményszerűen, játékos feladatok által sajátíthatják el a diákok.

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!) lesz, de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a pedagógusok és így a diákok számára. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2017-ben is lehetőség nyílik rá, hogy magyarországi bankokból érkező, felkészült önkéntesek segítségével valósuljon meg a program az iskolákban.

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként elérhetővé válik egy országos hatókörű vállalkozói önkéntes adatbázis, amely a témahét gazdálkodási témájához biztosít vállalkozói önkéntes részvételt, és teszi életszerűvé az órát a diákok számára. A regisztráció során már látható, hogy a várnál jóval nagyobb igény van az új témára, emellett jelentős az érdeklődés a vállalkozói önkéntesek iránt is az iskolák részéről.  A témahét vállalkozói részében lehetőséget kapnak a diákok arra, hogy vállalkozói kompetenciáik fejlődjenek, képet kapnak az együttműködésről, a vállalkozói létről – mindezt vállalkozói önkéntesek személyes történetein, tapasztalatain keresztül.

A szakértők idén három korosztály számára, kétféle témában állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról. A szervezők felajánlására az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskola kinyomtatva is megkapja az óraterveket és a tanári segédleteket. A Pénz7 kísérő programjai között szerepel többek között pedagógus felkészítő oktatás, illetve további interaktív vetélkedők, versenyek és pályázatok. Utóbbiak a diákok számára segítik, hogy a téma a tanórai kereteken túl is érdekes, figyelemfelkeltő maradjon.

Az együttműködési megállapodást sajtónyilvános keretek között 2017. február 9-én, 14.00 órakor írták alá az EMMI-ben, ahol az aláírók a következők voltak:

·         Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár – EMMI

·         Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár – NGM

·         Kovács Levente, főtitkár – Magyar Bankszövetség

·         Hergár Eszter, kuratóriumi elnök – Pénziránytű Alapítvány

·         Gergely Orsolya, ügyvezető igazgató – Junior Achievement Magyarország Alapítvány

A Pénz7 honlapja (www.penz7.hu) folyamatosan frissülő tartalommal vár minden érdeklődőt.

 


 

A tudás kamatozik! – ma kezdődött az iskolások pénzügyi ismereteit fejlesztő programsorozat

2016. március 07.

 

- több mint 100 ezer diák

- közel 800 iskola, mintegy 1500 pedagógus

- 250 önkéntes pénzügyi szakember a tanórákon

- 4 korosztály számára egyedileg kifejlesztett, tesztelt, lektorált tudásanyag

Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, rangos előadásokkal és diákok látványos produkciójával kezdődött el a mai nap folyamán a második magyarországi „Pénz7”. A nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozó hazai programsorozat a szakmai összefogás jegyében jött létre a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. A Pénz7 a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával valósul meg. A március 7-11. között zajló pénzügyi témahéten több mint 102 ezer diák ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal. Tavaly a családi költségvetés, idén a megtakarítások és pénzügyi tervezés alapkérdései alkotják az ismeretanyag gerincét. A tananyagot 4 korosztály számára tapasztalt pedagóguscsapat fejlesztette ki, majd próbaórákon való tesztelés után beépítették a bankszektor szakértőinek gyakorlati észrevételeit és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai állásfoglalását is. A programhoz a pénzügyi szektorból 250 önkéntes banki szakember csatlakozott, akik az óravezető tanárokat segítve, a pénzügyi tudatosság nagyköveteiként viszik el az ismereteket az iskolákba.

Magyarország is csatlakozott az Európai Pénzhét (avagy European Money Week) közel 30 országot átfogó kezdeményezéséhez. Hazánkban a meghirdetett programra jelentkező általános- és középiskolák diákjai egyedi fejlesztésű tananyagok segítségével szerezhetnek hasznos és gyakorlatorientált pénzügyi ismereteket. Ehhez a „Pénz7” szervezői egységes óraterveket, feladatsorokat és tanári segédanyagokat készítettek.

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított tanórai anyagok idén már négy korosztály számára készültek: a 3-4. osztályosok mellett a felsősök anyaga differenciáltan, 5-6. és 7-8. osztályos diákoknak külön került kialakításra, illetve a középiskolás korosztály (9-12. évfolyam) is a saját igényeire szabott képzésben részesül.

A március 7-én kezdődő program rendhagyó, játékos, szemléltető eszközöket felsorakoztató óráin a pénzügyi tervezés megalapozása mellett a megtakarításokkal kapcsolatos alapismeretek átadása a cél.

A program diákok számára még színesebbé, érdekesebbé tételére a Bankszövetség tagbankjai, az érintett minisztériumok és a MNB szakértő munkatársai közül kétszázötvenen vállalták, hogy önkéntes alapon ellátogatnak egy-egy iskolába, ahol a felkészült pedagógus oldalán a megtakarításokról és pénzügyi tervezésről beszélgetnek majd a diákokkal. A banki önkéntesek részvételével zajló órákon ki-ki a maga korosztályi szintjén ismerkedik az alapvető pénzügyi folyamatokkal, a bankrendszer lakossági szerepével és a megtakarításokkal – amiből a kamatszámítás rejtelmei sem maradhatnak ki.

Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a pénzügyi tudás növelése a legbiztosabb eszköz arra, hogy a ciklikus gazdasági válságok során a pánikreakciók és a válság elhúzódása elkerülhető legyen. Ezért az Európai Bankföderáció (EBF) magyar tagszervezeteként a Magyar Bankszövetség vállalta fel a „Pénz7” programsorozat koordinálását. A magyaros szervezőkészséget mi sem mutatja jobban, minthogy a páneurópai rendezvénysorozathoz tavaly csatlakozó országként a magyarországi program rögtön csúcsra tört – sehol máshol nem sikerült ennyi embert mozgósítani már az első évben. A főtitkár kiemelte: ehhez a sikerhez szükség volt arra, hogy a kezdeményezést első perctől kezdve egyöntetűen támogatta a teljes bankszektor, továbbá szakmai partnerként felkarolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a hazai pénzügyi nevelés emblematikus szervezete, a Pénziránytű Alapítvány, amely társszervezőként aktív szerepet vállalt a programhét eseményeinek kidolgozásában.

A diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak – tavaly és idén is – a pénzügyi programhét eseményei iránt. A „Pénz7” így igazolja annak az elgondolásnak a helyességét, hogy érdemes egy-egy kiemelt témával témahetek keretében színesíteni az iskolai képzési anyagokat. A külső, kompetens szakértők bevonása révén rá lehet irányítani a gyerekek figyelmét fontos, a mindennapi életben való magabiztosabb, jobb eligazodást segítő ismeretekre. Ezért szerepel az idei tanévben – a már visszatérő Pénz7 mellett – informatikai és környezettudatossági témahét is” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az EMMI miniszteri biztosa.

 „Immár második alkalommal láthatjuk számszerű bizonyítékát annak a példaértékű összefogásnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében bontakozott ki Magyarországon.” – fogalmazott Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a „Pénz7” vezetői támogatója.

Rámutatott: a magyar „Pénz7” európai összehasonlításban is rendkívül sok diákot ér el, hiszen  a 2016. évi tematikus héthez 788 általános- és középiskola, 1435 pedagógus csatlakozott. A Pénz7 üzenetei 102 ezer diákhoz jutnak el. Ráadásul – hangsúlyozta a szakember – szülőként mindannyian tudjuk, hogy az élményt nyújtó iskolai eseményekről a gyerekek szívesen számolnak be otthon, így az idei Pénz7 fő üzenetei – a megtakarítások és a pénzügyi tervezés fontossága – sok ezer családban is témaként jelenik majd meg.

A program közös sikerei nem jöhettek volna létre, ha a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében feladatot vállaló EMMI, Pénziránytű Alapítvány, NGM és a kereskedelmi bankok nem adtak volna szakmai iránymutatást és tevőleges támogatást a Pénz7 megvalósításához” – tette hozzá.

A Pénziránytű Alapítvány által 2015-ben készített felmérés megmutatta: a kutatás előtti egy évben a hazai lakosság kisebb része, 42 százaléka rendelkezett megtakarítással, és pénzügyi céljai csak a lakosság 47 százalékának voltak. Azok körében viszont, akik rendelkeznek hosszabb távú pénzügyi tervekkel, tízből kilencen tettek is valamit a célok eléréséért.  A felmérés azt is megmutatta, hogy a pénzügyekkel tudatosan foglalkozók között – jövedelmi helyzettől függetlenül – jóval magasabb a megtakarítással bírók aránya.  A Pénziránytű Alapítvány fő célja a pénzügyi tudatosság gyermekkorban való elsajátításának támogatása, és ebben kiemelt szerepet játszhatnak a közoktatás keretein belül megvalósuló, több tíz ezer diákhoz eljutó programok – nyilatkozta Szuromi-Kovács Ágnes, a Pénziránytű Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Pénz7 programsorozatot vetélkedők és versenyek is kiegészítik, hogy játékos formában mutassanak utat a fiataloknak a pénz tudatos kezelésében. Lesz rajzpályázat általános iskolásoknak, meghirdetésre került egy országos osztálykirándulás tervező pályázat és a BankVelem PénzOkos Kupa, amely egy pénzügyi tudásverseny ugyancsak általános iskolások részére. A középiskolások pénzügyi szabadulójátékban tehetik próbára tudásukat. Azok a szülők pedig, akik maguk is szívesen foglalkoznak a pénzügyi kultúra kérdéseivel, közösségi felületen zajló pénzügyi tudatossági kvízbe kapcsolódhatnak be. Mindezekről tájékoztatást kaphatnak a www.penz7.hu portálon a tanév hátralévő részében is.

Az eseményen a Pénz7 „pénzügyi kultúra nagykövete” díjak is kiosztásra kerültek. Az idei díjat egyéni kategóriában Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Lentner Csaba, közgazdász, tanszékvezető egyetemi tanár és Bánki Andrea, az EMMI stratégiai referense vehették át példaértékű munkájukért a pénzügyi kultúra fejlesztése terén. A Pénz7 program megvalósítását az idei évben a legnagyobb elkötelezettséggel és aktivitással támogató intézmények – a Raiffeisen Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. – ugyancsak átvehették az elismeréssel járó oklevelet és emléklapot.

A ma lezajlott ünnepélyes megnyitón 10 olyan pedagógust díjaztak, akik az elmúlt évben segítették a társszervező Pénziránytű Alapítvány által támogatott BankVelem Programot. A programban résztvevő diákok az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátíthatják el. 

A Pénz7 programsorozat nyitórendezvényéről a helyszínen készített fotók:

Patai Mihály az MBSZ elnöke

Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke és  Hendrik Scheerlinck az MBSZ Külföldi Bankár klubjának elnöke

Hornung Ágnes államtitkár, NGM

Pölöskei Gáborné miniszteri biztos, EMMI

Hegedűs Éva az MBSZ elnökségi tagja, a Pénz7 elnökségi szponzora

A Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola közösségi szolgálatos tanulóinak produkciója

A tavalyi nyitóesemény kapcsán készült filmösszeállítást az alábbi linkeken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=sPPu07rz-Cs

A tananyagokról bővebben:

A legkisebbek – egy klasszikust segítségül hívva – a tücsök és hangya meséjének rajzos-játékos feldolgozásával indítják a programot, és szólásmondásokkal, magyar pénzek képeivel, szójátékokkal színesítve járják körbe a takarékosság témáját.

Az ötödik-hatodik osztályosok a vágyaik és lehetőségeik között próbálhatnak  egyensúlyt teremteni, kiszámolva például: hány csokiról kell lemondani egy horgászfelszerelés megszerzéséért. Így a pénzügyi tervezést, költségvetés-készítést a gyakorlatban kipróbálva ismerhetik fel a pénzügyi tudatosság, takarékosság jelentőségét.

A hetedik-nyolcadikosok is hasonló próbákon esnek át: eltérő pénzügyi személyiségtípusba tartozó diákok  döntéseit értékelhetik, pénzügyi tervet készítenek egy vágyott kerékpár megszerzéséért, egy nyári tábor megvalósításáért. A tanulság megfogalmazása itt se maradhat el: miért is fontos takarékoskodni?

A középiskolások egy mindenkit érintő témát, a szalagavató előkészületeit élhetik most át a pénzügyi tervezés szemszögéből. Nyisson-e az osztály bankszámlát? Mennyiért kérjünk fel tánctanárt? Mennyiért béreljünk táncruhát? És a belépők ára? Lehet, hogy diákmunkára is szükség van a fedezet előteremtéséhez? Ezekre a kérdésekre keresnek együtt frappáns, megfontolt válaszokat.

Háttér:

Az Európai Pénzhét – European Money Week a brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, és a közel 30 országot átfogó páneurópai programhoz 2015-ben először a Magyar Bankszövetség javaslatára Magyarország is csatlakozott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet mindennapi pénzügyeink tudatos kezelésére, valamint konkrét lépéseket tegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. Magyarországon példaértékű szakmai összefogással valósul meg az European Money Weekhez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, illetve a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódik a „Pénz7”-hez, ezen kívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedagógiai-szakmai támogatást nyújt a 2016. március 7–11. közötti programokhoz. A „Pénz7” deklarált célja egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében munkálkodó szervezetek, intézmények között. Ennek révén ugyanis komoly remény lehet arra, hogy a jelenlegi és a korábbi edukációs projektek gyakorlati tapasztalatait az érintettek egymással megosszák, amelyek „jó gyakorlatokként” segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlődését. A program lehetőséget nyújt a téma iránt érdeklődő szakmai és nem szakmai szereplőknek a már meglévő tananyagok és programok megismerésére, tudásuk bővítésére. Az eseménysorozat nemzetközi védnökei között találjuk Maxima holland és Matilde belga királynét is. 

További sajtóinformációk:

Sütő Ágnes
Magyar Bankszövetség
+36 70 938 1609
suto.agnes@bankszovetseg.hu  

 


„Pénz7” Magyarországon! – újra együtt a pénzügyi kultúráért

2016. február 08.

 

Az iskolák február 12-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

 

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország 2015-ben csatlakozott először ahhoz a 23 európai ország részvételével zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretek széles körű átadása és a pénzügyek tudatos kezelésére irányuló szemléletformálás. A rangos szakmai nyitóeseménytől az iskolákban futó speciális programokon át az interaktív műveltségi versenyekig – márciustól számos csatornán találkozhatunk majd a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál. Az esemény fókuszában az általános és középiskolákban megvalósuló pénzügyi témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a Pénz7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények számára. A rendezvény szakmai meghirdetését követő két hét alatt máris közel háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

 

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) szervezésében megvalósuló, 23 országot átfogó páneurópai programhoz hazánk – a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére – 2015-ben csatlakozott először. A tavalyi sikerekre alapozva, idén is folytatódik a program. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Magyarországon idén is példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai támogatóként kapcsolódott a programhoz.

A 2016. március 7-11. között zajló programhéten általános- és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a tudatos pénzügyi tervezéssel és a megtakarításokkal. A Pénziránytű Alapítvány gyakorló pedagógusok közreműködésével 4 korosztály számára készített óraterveket, tanári útmutatókat, segédanyagokat és feladatokat, melyek szakmai-pedagógiai kontrollját az EMMI biztosította. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 2 héten belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez. A jelentkezés az alábbi oldalon február 12-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára: www.penz7.hu

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, s ezen túl a Magyar Bankszövetség 200 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában.

 

Hergár Eszter

a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke

Dr. Kovács Levente
a Magyar Bankszövetség főtitkára

 


Sikeresen zárul a Pénz7 iskolai pályázat

2015. Május 22.

Közel egymillió forintot költhetnek pénzügyi tudatosság fejlesztésre

Három iskola - a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, a Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola és a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon – közel egymillió forintot nyert a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által kiírt pénzügyi tudatossági pályázaton. A Pénz7 programsorozat keretében elindított, iskoláknak szóló pályázat célja a pénzügyi ismeretek bővítése, a pénzügyi tudatosság erősítése volt. A pályázatot két kategóriában, intézményeknek, illetve kisebb csoportoknak, osztályoknak írták ki.


Több mint 20 iskola nyújtott be a tanulók  pénzügyi tudatosságát, pénzügyi ismereteit növelő programterveket a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű alapítvány pályázatára, amelyet az Európai Bankföderáció kezdeményezésére elindított, 24 országot átfogó európai program, a European Money Week keretében hirdettek meg a kiírók április közepén. 
„Annak ellenére, hogy rövid idő, mindössze egy hónap állt rendelkezésére az iskoláknak, hogy pályázzanak szép számú, és kiemelkedően magas szakmai színvonalú munkákkal találkoztunk. A pályázatokat elbíráló zsűrinek nem volt könnyű dolga” – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője. 
A European Money Week kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet a mindennapi életben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, továbbá, hogy konkrét útmutatásokkal hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. 
A Pénz7 eseménysorozat fontos eleme volt az iskola pályázat, amelyet két kategóriában – intézményi, és kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló – írtak ki. Az intézményi kategória győztese, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Pályázatukban egy olyan program megvalósítását írták le, amelynek keretében intézményükben egy héten keresztül színes, és érdekes programok, közös munka, vetélkedők, osztálykirándulás keretében ismerkednek majd a diákok a pénzügyi alapfogalmakkal. A program megvalósítására a pályázati kiírásban megjelölt maximális összeget, 600 ezer forintot nyertek.
A kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló kategóriában a zsűri megosztotta a 350 ezer forintos támogatási összeget, mivel két pályázatot is kiemelkedően értékesnek tartott. A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak, ők egy rendhagyó kirándulásra és az arra való „pénzügyi” felkészülésre nyerték el az általuk igényelt 103 ezer forintot. A Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola pedig komplex pénzügyi tudatosságra fókuszáló programjának megvalósítására nyert 247 ezer forintot.
Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására: a Magyar Bankszövetség mellett a Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, továbbá pedagógiai szakmai támogatást biztosított a programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. 
A Pénz7 pályázaton győztes iskoláknak a díjakat Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Hegedűs Éva a Gránit Bank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, és Sütő Ágnes a Bankszövetség területi vezetője adta át.


Ma kezdődik az iskolások pénzügyi alapismereteit bővítő programsorozat

  • 660 iskola, 90 ezer diák, 1000 tanár és 200 önkéntes pénzügyi szakember a hazai programban
  • Egyedi fejlesztésű, lektorált, központi tudásanyag
  • 3 korosztály számára kidolgozott, kedvcsináló animációs rövidfilmek

Budapest, 2015. március 9. – Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, rangos előadásokkal és diákok flashmobjával kezdődött el ma a „Pénz7” programsorozat, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása. A Magyar Bankszövetség szervezésében a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló programban, amellyel hazánk egy páneurópai kezdeményezéshez csatlakozott, mintegy 90 ezer diák osztályfőnöki órákon ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal, a családi költségvetés alapkérdéseivel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai irányításával kidolgozott tananyagot egy pedagóguscsapat több hónapig fejlesztette, majd próbaórákon tesztelte. A programhoz 200 önkéntes pénzügyi szakember csatlakozott, akik az óravezető tanárok „szárnysegédjeiként” segítenek az iskolákban.

Magyarország is csatlakozott az Európai Pénzhét (avagy European Money Week) 23 országot átfogó kezdeményezéséhez. Hazánkban a meghirdetett programra jelentkező általános és középiskolák diákjai egyedi fejlesztésű tananyagok segítségével szerezhetnek az életkoruknak és az érdeklődésüknek leginkább hasznos és gyakorlatorientált pénzügyi ismereteket. 
A március 9-én kezdődő program rendhagyó, játékos osztályfőnöki óráin a családi költségvetés megértetése, az ehhez szükséges alapismeretek átadása a cél. Az EMMI és az OFI szakmai véleményezésével elkészített oktatási anyagot egy tapasztalt pedagógusokból álló csapat több hónapos előkészítő munkával, sok-sok óra próbatanítást követően ajánlhatta fel az iskoláknak hasznosításra.

Az életkornak megfelelő figyelemfelkeltő kisfilmmel indító, játékos és interaktív elemeket is tartalmazó felkészítő tananyagot a tanáraik és az önkéntes pénzügyi szakemberek segítségével dolgozhatják fel a diákok.
A teljes programsorozatot vetélkedők és versenyek is kiegészítik, hogy játékos formában vezessék tovább a fiatalokat a reális lehetőségek, a költségvetés, a pénz tudatos kezelésében. A „Pénz7” jegyében induló interaktív programok csakúgy, mint a www.penz7.hu weboldal a tanév hátralévő részében is támogatja a diákokat személyes pénzügyeik teljesebb megismerésében, a pedagógusokat a szakmai tájékozódásban. Ezenkívül meghirdették a BankVelem PénzOkos Kupát is. A háromfordulós pénzügyi tudáspróba általános iskolásoknak szól, a döntőbe 10 csapat jut, és majd májusban mérik össze tudásukat. Hamarosan indul egy középiskolások számára kifejlesztett, Facebook-alapú interaktív Pénz7 kalandjáték is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy széles körű, szakmákon és intézményeken átívelő összefogás bontakozott ki a kezdeményezés mellett” – fogalmazott Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a „Pénz7” szervezőbizottságának vezetője. 
Rámutatott: a magyar „Pénz7” európai összehasonlításban is rendkívül sok diákot ér el, hiszen a tematikus héthez 660 általános és középiskola, 1000 pedagógus és 90 ezer diák csatlakozott. Tehát az érintett iskolák mintegy 15%-a részt vesz a különleges órákon már az első évben. Mindez nem jöhetett volna létre, ha a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében feladatot vállaló valamennyi irányító szerv nem adta volna tevőleges támogatását és szakmai iránymutatását a program megvalósításához.

Az érintett minisztériumok és a Magyar Nemzeti Bank szakértő munkatársai, a Közgazdasági Társaság tagjai, a hazai bankszektor szakemberei közül több mint kétszázan vállalták, hogy önkéntes alapon ellátogatnak egy-egy iskolába, ahol a témavezető tanár oldalán a családi költségvetésről beszélgetnek majd a diákokkal. A családi költségvetést értelmező osztályfőnöki órákhoz a „Pénz7” szervezői egységes óraterveket, segédanyagokat – többek között a három különböző korcsoportnak készült kedvcsináló animációs rövidfilmeket – is készítettek.

Rendkívül fontos, hogy olyan témákkal is foglalkozhassanak a diákok, amelyek túlnyúlnak a tantervben már megjelenő lehetőségeken, és mivel a gyakorlati jelentőségük kiemelkedő, ezért már most is hasznot hajtva segítik a jövő lehetséges fejlesztéseit. Azért is támogatjuk a „Pénz7” programját, és segítettük annak eljuttatását az iskolákba, hogy képet kapjunk arról, az ilyen tematikus projektek mennyire működnek eredményesen a hagyományos iskolai keretek között” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az EMMI köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, aki a nyitórendezvényen is fontos szakmai előadást vállalt."  

„Az EMMI feladatának tekinti – tette hozzá –, hogy gyakorlati tudáson alapuló ismeretanyagot nyújtson a pedagógusok számára az iskolai oktatáshoz. Elképzelhető, hogy a jövőben a továbbképzési kreditrendszeren belül külön pénzügyi ismeretek oktatása indulhat egyre több pedagógusképző és -továbbképző intézményben. A mostani programhét sikere pedig megalapozhatja hasonló tematikus rendezvények megszervezését a következő években”. 

2010 folyamán az OECD 14 európai országban mérte fel a középiskolából kikerülő diákok pénzügyekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteit. A kutatás eredményei sajátságos képet festettek Magyarországról: míg az elméleti ismeretekből a hazai válaszadók az első helyen végeztek, addig a gyakorlati alkalmazás alapján az utolsó előtti helyezéssel kellett beérniük. 
„A kutatást idén márciusban megismétli a szervezet. Nagyon bízom abban, hogy ez frissített, aktuális helyzetképet ad majd, hosszabb távon pedig a kutatások a „Pénz7” erőfeszítéseit az eredményekben is megmutatják majd” – nyilatkozta dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
Dr. Kovács Levente elmondta: az Európai Bankföderáció (EBF) magyar tagszervezeteként a Magyar Bankszövetség vállalta fel a „Pénz7” programsorozat koordinálását. A téma kiemelt aktualitását és fontosságát mutatja, hogy a kezdeményezéshez szakmai partnerként csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a hazai pénzügyi nevelés emblematikus szervezete, a Pénziránytű Alapítvány, amelyek aktív szerepet vállaltak a programhét eseményeinek kidolgozásában is.

A ma lezajlott ünnepélyes megnyitón a Magyar Bankszövetség Elnöksége nevében, dr. Patai Mihály elnök a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséért tett erőfeszítéseiért Pölöskei Gábornét, az EMMI helyettes államtitkárát, a szervezet Aranykaptár díjával tüntette ki. Az Aranykaptár Díjat pénzügyi területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek elismerésére alapította a Magyar Bankszövetség 2012-ben. Ugyancsak a rendezvényen 10 olyan pedagógust díjaztak, akik az elmúlt évben segítették a társszervező Pénziránytű Alapítvány által támogatott BankVelem programot. A programban részt vevő diákok az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátíthatják el.

A Pénz7 programsorozat nyitórendezvényét a diákok flashmobja is színesítette, amelyről a helyszínen készített fotókat és videókat, ma 15:30-tól, a következő linkről tölthetik le: http://goo.gl/tSQha7 
Az iskolásoknak készült, kedvcsináló animációs rövidfilmeket, illetve az Európai Bankföderáció beharangozó spotját pedig az alábbi linkeken tekinthetik meg:

Alsósoknak:
Video megtekintése itt

Felsősöknek:
Video megtekintése itt

Középiskolásoknak:
Video megtekintése itt

Az Európai Bankföderáció beharangozó spotja (magyar felirattal)
Video megtekintése itt

Az Európai Pénzhét – European Money Week A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, és a 23 országot átfogó páneurópai programhoz a Magyar Bankszövetség szervezésében 2015-ben Magyarország is csatlakozott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet mindennapi pénzügyeink tudatos kezelésére, valamint konkrét lépéseket tegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. Magyarországon példaértékű szakmai összefogással valósul meg az European Money Weekhez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, illetve a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódik a „Pénz7”-hez, ezenkívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma lényeges pedagógiai-szakmai támogatást nyújt a 2015. március 9–13. közötti programokhoz. A „Pénz7” deklarált célja egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében munkálkodó szervezetek, intézmények között. Ennek révén ugyanis komoly remény lehet arra, hogy a jelenlegi és a korábbi edukációs projektek gyakorlati tapasztalatait az érintettek egymással megosszák, amelyek „jó gyakorlatokként” segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlődését. A program lehetőséget nyújt a téma iránt érdeklődő szakmai és nem szakmai szereplőknek a már meglévő tananyag és programok megismerésére, tudásuk bővítésére. Az eseménysorozat nemzetközi védnökei között találjuk Maxima holland királynét is. 

További sajtóinformációk:

Sütő Ágnes
Magyar Bankszövetség
+36 70 938 1609
suto.agnes@bankszovetseg.hu 


 „Pénz7” Magyarországon! - egy hét a pénzügyi kultúráért

Az iskolák február 11-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország csatlakozott ahhoz a 23 európai országban egy időben zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretekkel rendelkező, sorsát e téren is kezében tartó fogyasztó. Rangos szakmai konferenciától iskolákban futó speciális programokon át figyelemfelhívó versenyekig számos csatornán találkozhatunk majd márciustól a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál, mint főszervező. Idén a fókuszban az általános és középiskolások állnak. A szakmai meghirdetést követő első három nap alatt máris több mint háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, 23 országot átfogó páneurópai programhoz csatlakozik 2015-ben a Magyar Bankszövetség szervezésében először hazánk is. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás mindenekelőtt a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.  Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, emellett érdemi pedagógiai szakmai támogatást biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a 2015. március 9-13. között megrendezésre kerülő a programhoz.

A programhét fókuszának megfelelően általános-, és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a pénzzel, a családi költségvetéssel. A szakmai-pedagógiai kontrollt a Pénziránytű Alapítvány és az EMMI biztosítja. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 3 napon belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez.  A jelentkezés február 11-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára az alábbi oldalon: http://penziranytu.hu/penz7

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak rendelkezésre, s ezen túl a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Bankszövetség 50 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít, az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában. A tervek szerint a Pénz7 alatt elinduló, interaktivitásra épülő programok a tanév hátralévő időszakában is folyamatosan támogatják majd a diákokat és oktatóikat a pénzügyek átfogóbb megismerésében.

Hegedűs Éva
a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja
a Pénz7 projektvezetője

Dr. Kovács Levente
a Magyar Bankszövetség főtitkára