Sajtóközlemények

A magyar Pénz7 ismét a Global Money Week legjobbjai között!

Budapest, 2018. július 4. 

Hazánk 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez, 2017 óta a magyarországi Pénz7 a Global Money Week eseménysorozatnak is aktív résztvevője. Az iskolák körében egyre népszerűbb a pénzügyi és vállalkozói témahét országszerte: mintegy 1250 iskola regisztrált a programra és a rendhagyó tanórákon résztvevő diákok száma meghaladta a 200 ezret, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas elérést jelent. Fontos nemzetközi elismerés, hogy a program bekerült a Child & Youth Finance International (CYFI) legsikeresebbnek ítélt programjai közé. Minden bizonnyal a példaértékűen magas részvétel, valamint az újszerű, digitális oktatási megoldások alkalmazása az oka, hogy a CYFI a legjobbak közé választotta a magyar Pénz7-et. A díj jelöltjei közé ugyanis nem jelentkezés, hanem meghívás alapján lehet bekerülni.

A 2018-as magyar Pénz7 a 2017-es kedvező tapasztalatok alapján ismét öt intézmény együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg: a programot életre hívó Magyar Bankszövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint projektgazda, valamint a Pénziránytű Alapítvány mellett a volt Nemzetgazdasági Minisztérium (jogutódai az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium) és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány vállalt aktív részt a jövő nemzedék gazdasági-pénzügyi nevelésében. A hazánkban negyedik alkalommal megrendezett Pénz7 számos szakmai programot kínált az iskolák számára a „Hitelekről okosan!” és az „Üzleti ötlet és együttműködés” témakörében.  Az idei év újdonságaként a digitalizáció jegyében a középiskolás diákok számára a Pénziránytű Alapítvány több, a hitelfelvétel témaköréhez kapcsolódó animációs filmet, valamint e-learning tananyagot is készített. A pedagógusok felkészülését a hagyományos tanári útmutatók és óratervek mellett webináriumok (webes szakmai előadások) és korszerű e-learning anyag is segítették.

A program elfogadottságára és köznevelési jelentőségére utal, hogy a 2016/2017. tanévtől kezdődően az EMMI a tanév rendjében meghirdeti a Pénzügyi és vállalkozói témahetet.  A pénzügyi témák mellett ettől a tanévtől már a vállalkozói ismeretek is szerepelnek a témahét programjában. A program nemzetközi beágyazottsága is jelentősnek tekinthető, mivel 2017-től a Pénz7 már nem csak a European Money Week, hanem a Global Money Week rendezvénysorozat hivatalos része is.

A Global Money Week rendezvénysorozatot a Child and Youth Finance International nemzetközi nonprofit szervezet 2012-ben indította el annak érdekében, hogy világszerte küzdjön a szegénység ellen. Megközelítésük szerint a szegénység elleni küzdelem leghatásosabb eszköze, ha az emberek megismerkednek az alapvető pénzügyi kérdésekkel, megtanulják, hogyan bánjanak a pénzzel, és tisztában vannak azzal, hogy anyagi boldogulásukért ők is sokat tehetnek. A CYFI Global Money Week programja mára már 150 országban van jelen, a rendezvénysorozat az idén már közel 8 millió diákhoz és fiatalhoz jutott el.

A „Global Money Week Award” díjra a Földünk 5 régiójából résztvevő 150 ország közül összesen 19 ország programját jelölték. A magyar Pénz7 az európai régió öt jelölt országa között szerepel, ezek Magyarországon kívül Belgium, Belorusszia, Hollandia és Oroszország.

Az ünnepélyes díjátadóra július 3-án Rijadban került sor. A nyertes Hollandia lett, amely ország egyébként 5 éve az European Money Week rendezvénysorozatot kezdeményezte. Magyarország a legjobbak között oklevelet kapott elismerésként.

 

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Pénzügyminisztérium

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Magyar Bankszövetség

Pénziránytű Alapítvány

Junior Achievement Magyarország Alapítvány

 

További információk: sajto@penziranytu.hu


Miskolci Pénz7 Pénzügyi Kultúra Konferencia és Fintelligence Központ megnyitó

Miskolc, 2018. március 8.

 
„A pénzügyi oktatás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a lakosság kapcsolódni tudjon a pénzügyi világhálóhoz, kezelni tudja a hiteleket és a megtakarításokat, továbbá értse és megértse a pénzügyi rendszer működését és kockázatait. A pénzügyi kultúra fejlesztése a kormányok, az oktatási intézmények és a pénzügyi szféra közös feladata. Végső soron pedig a gazdaság teljesítőképességét növeli a társadalom pénzügyi kultúrájának és ismeretének a növelése” – mondta el Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára a Miskolci Egyetemen rendezett Pénz7 ünnepi eseménysorozat felvezetésében.
 
A kormányzat által elfogadott „Pénzügyi Tudatosság Fejlesztésének Stratégiája” a következő 7 évre határozza meg a kiemelt cselekvési pontokat, ezek közül is kiemelve a pénzügyi edukáció és a szemléletmód fejlesztését, melyek a siker kulcs tényezői – mondta el Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a Miskolci Egyetem FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrumának az átadásán. A FINTELLIGENCE Központ a pénzügyi oktatásoknak és tudományos kutatásoknak olyan központja, mely a legkorszerűbb digitális eszközök alkalmazásával és interaktív kiállítással hozza közelebb a pénzügyi ismeretet és kultúrát az ifjúság számára.
 
A Miskolci Egyetemen szeptemberben már elkezdődött a Pénzügyi kultúra tantárgy oktatása. Ezen az egyetemi oktatók és külső – köztük a Magyar Nemzeti Bank, az NGM és a hazai pénzintézetek - szakembereinek a bevonásával próbaoktatásra került az első magyar nyelvű, átfogó Pénzügyi Kultúra könyv, mely a jövőben a hazai pénzügyi kultúra oktatás meghatározó felsőoktatási tankönyve lehet – mondta el Veresné Somosi Mariann a Gazdaságtudományi Kar dékánja és Pál Tibor a kapcsolódó szakmai konferenciát szervező Pénzügyi és Számviteli intézet igazgatója. Büszkén számoltak be arról, hogy a pán-európai Money Week (magyarul Pénz7) eseménysorozatnak a Miskolci Pénz7 Tudományos Konferencia meghatározó eseményévé nőtte ki magát. Az idei eseményen 400 résztvevő 9 szakmai tudományos előadást, két kerekasztal beszélgetést és egy könyvbemutatót hallgathatott meg, továbbá  a Fintelligence Központ átadásán vehetett részt.  A Fintelligence Központ a Magyar Bankszövetség szakmai és szervezői közreműködésével, továbbá az OTP, az MFB és a Mastercard főtámogatóként meghatározó, valamint a GIRO, a BÉT, a BISZ, a Garantiqa, az OBA, a Pénztárszövetség és a BNL további anyagi hozzájárulásával valósult meg.
 
 
További információk a PÉNZ7-ről (melynek kísérő eseményeként valósul meg a Miskolci Pénz7 Pénzügyi Kultúra Konferencia és Fintelligence Központ megnyitó)
A 2017/2018. tanévben már negyedszer kerül megrendezésre a Pénz7 - a pénzügyi és vállalkozói témahét. A program együttműködő szakmai partnerei − az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint projektgazda, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány – küldetésüknek tekintik a gazdasági-pénzügyi szemléletformálást, valamint azt, hogy segítséget nyújtsanak a mindennapokban előforduló pénzügyi helyzetekhez, a tudatos felnőtté váláshoz. A Pénz7 rendhagyó tanórái az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan, színesen, élményszerűen adják át és járják körbe a felelős döntéshez szükséges ismereteket. A témahét lehetőséget teremt arra is, hogy önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók bevonásával a napi gyakorlat is közelebb kerüljön a fiatalokhoz. Fontos hangsúlyozni, hogy a Pénz7 meghatározó alapelve szerint a tanórákon semmilyen márka, kereskedelmi logó nem jelenik meg. Évről évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik országszerte: idén már több mint 1200 iskola több mint 200 ezer diákja mintegy 15 ezer rendhagyó tanóra keretében vesz részt a programban.
 

Az idei Pénz7-en rekordszámú, több mint 200 ezer diák részvétele várható

Budapest, 2018. március 5.

Ma kezdődött el a Pénz7, vagyis a pénzügyi és vállalkozói témahét, amelynek középpontjában a „Hitelekről okosan!”, valamint az „Üzleti ötlet és együttműködés” témák állnak. Az idei év újdonsága, hogy az élményalapú ismeretszerzést digitális megoldások és e-learning anyagok is támogatják. A tanév rendjében meghirdetett témahéten a diákok együttműködést és felelős problémamegoldást is tanulhatnak, akár önkéntes szakemberek segítségével is. A programra évről évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik országszerte: idén már több mint 1200 iskola több mint 200 ezer diákja mintegy 15 ezer rendhagyó tanóra keretében vesz részt a programban.
 
A 2017/2018. tanévben már negyedszer megrendezésre kerülő Pénz7 együttműködő szakmai partnerei − az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint projektgazda, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány – küldetésüknek tekintik a gazdasági-pénzügyi szemléletformálást, valamint azt, hogy segítséget nyújtsanak a mindennapokban előforduló pénzügyi helyzetekhez, a tudatos felnőtté váláshoz. A Pénz7 rendhagyó tanórái az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan, színesen, élményszerűen adják át és járják körbe a felelős döntéshez szükséges ismereteket. A témahét lehetőséget teremt arra is, hogy önkéntes pénzügyi szakemberek és vállalkozók bevonásával a napi gyakorlat is közelebb kerüljön a fiatalokhoz. Fontos hangsúlyozni, hogy a Pénz7 meghatározó alapelve szerint a tanórákon semmilyen márka, kereskedelmi logó nem jelenik meg.
A pénzügyi válság ráirányította a figyelmet arra, hogy az egyéni és a családi gazdálkodás, a kiegyensúlyozott és stabil pénzügyi helyzet szempontjából a körültekintő, felelős hitelfelvétel az egyik legnagyobb hatású pénzügyi döntés.  Erre már fiatalon is célszerű felkészülni a kapcsolódó fogalmak, mérlegelési szempontok, kockázatok előzetes megismerésével. Ezért lett az idei témahét egyik fókusztémája az „Okosan a hitelekről”.   A Pénz7 másik fő újdonsága, hogy a digitalizáció jegyében a középiskolás diákok számára több, a hitelfelvétel témaköréhez kapcsolódó animációs film, valamint e-learning tananyag is készült. A pedagógusok felkészülését a hagyományos tanári útmutatók és óratervek mellett webináriumok (webes szakmai előadások) és korszerű e-learning anyag is segíti.
 
Az üzleti ötlet és együttműködés az idei vállalkozói ismeretek fókusztémája. A diákok játékos feladatokkal fejleszthetik kreatív, kooperációs és vállalkozói készségeiket, a vállalkozói önkéntesek történeteiből, sikereiből, motivációjából pedig inspirációra lelhetnek.
 
Egy jól működő gazdaságra nem csak a már működő vállalkozások stabil teljesítménye jellemző, hanem az is, hogy egyre több, innovációra és növekedésre képes új vállalkozás jön létre. A kevesebb mint 5 éve működő dinamikus cégek aránya a gazdaságban egyben arra is utal, hogy a gazdaság képes a megújulásra, ezzel fenntartható növekedésre is. Ezért is fontos, hogy minél több tudatos, jól felépített stratégiával, üzleti tervezéssel és megfelelő kompetenciával bíró vállalkozás jöjjön létre.
 
A magyar Pénz7 iskolai eseményei 2018. március 5. és 9. között zajlanak.  Az idei témahét anyagai (a tananyagok és felkészítést segítő anyagok, játékok) a regisztrált iskolák számára letölthetők a www.penz7.hu oldalról, és itt érhetők el a korábbi tanévek oktatási anyagai is (családi költségvetés, pénzügyi tervezés és a „bankolás” alapjai).  Valamennyi téma oktatási anyaga folyamatosan elérhető marad a témahét után is a www.penz7.hu oldalon.
 
A program és a szervezők kiemelt célja, hogy már fiatal korban megalapozzák a pénzügyi és gazdasági tudatosságot, és ezzel is támogassák a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó, a Kormány által tavaly elfogadott nemzeti pénzügyi tudatossági stratégia megvalósulását.
 
A magyar iskolák 2015-ben csatlakoztak először az European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló kezdeményezéséhez. A Pénz7 program idén is kapcsolódik a Global Money Week eseménysorozathoz, amelyet a világ további mintegy 100 pontján rendeznek meg márciusban - így a hazai témahét egyben színes nemzetközi programsorozat részévé is válik.
 
A Pénz7 program a tanórák mellett számos játékos, interaktív szakmai programot kínált és kínál az iskolák számára. A már lezárult tőzsdejáték mellett pénzügyi kvíz, vetélkedők, tudatossági kerekasztal is segítik a diákokat ismereteik gyarapításában. A programokról részletesen ugyancsak a www.penz7.hu oldalon tájékozódhat.
 
A Pénz7 program szervezői:
 
Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Nemzetgazdasági Minisztérium,
Magyar Bankszövetség,
Pénziránytű Alapítvány,
Junior Achievement Magyarország Alapítvány

 


Több mint 1000 magyar iskola csatlakozott már idén is a nemzetközi Pénz7 programsorozathoz

Újabb rekordot dönt az európai kezdeményezésű témahét hazánkban

2018. február 2.

Egy hónappal a jelentkezési határidő lejárata előtt már 1024 általános- és középiskola regisztrált az immár hagyományos, a tanév rendjében is szereplő Pénz7 eseménysorozatra. Újabb rekord születhet, hiszen tavaly 1100 oktatási intézményben mintegy 160 ezer tanuló vett részt a témahét pénzügyi és vállalkozási alapismeretekkel foglalkozó iskolai tanóráin. A diákok számára megtartott összesen 11 300 tanórán nemcsak pedagógusok, hanem a gyakorlati tapasztalatokat is bemutató több száz szakmai önkéntes segítette az ismeretátadást.


Az érdeklődő iskolák még néhány hétig regisztrálhatnak a www.penz7.hu oldalon. A szervezők idén különös figyelmet fordítanak rá, hogy vidéki helyszínekre is minél több felkészült önkéntes szakértő jusson el – ezzel is támogatva a diákok tudásának fejlesztését.


Magyarország 2015 óta vesz részt az Európai Bankszövetség által életre hívott European Money Week eseménysorozatban. Nemzetközi szinten is kiemelkedő az az összefogás, amely hazánkban a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében megvalósult. Népességarányosan a legszélesebb tömegeket elérő kezdeményezésként a magyar Pénz7 tavaly bekerült a Child & Youth Finance International által meghirdetett Global Money Week legsikeresebb programjai közé.


A Pénz7 folyamatos sikere komoly mérföldkő a hazai pénzügyi ismeretek fejlesztése terén: a témahét a Kormány tavaly elfogadott hét éves pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó nemzeti stratégiája keretében, számos szereplő közös együttműködésében annak egyik kiemelt eseménysorozata lett.
 


Példaértékű együttműködés támogatja a diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztését

Ötoldalú együttműködési megállapodást írtak alá a Pénz7 köznevelési témahét újbóli megvalósítására

2017. november 9.

A 2017/2018-as tanév rendjében meghirdetett pénzügyi és vállalkozói témahéten, vagyis a Pénz7 programban, immár negyedszer vehetnek részt az iskolák. A programot minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják.  Az előző tanévben a Pénz7-en közel 1.100 iskola 162 ezer diákja vett részt.

A Pénz7 sikeres megvalósítása érdekében az előző tanévhez hasonlóan ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek ma Budapesten: az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként írták alá a dokumentumot.

A 2014/2015. tanév óta a Pénz7 (European MoneyWeek) keretében a csatlakozó országok általános- és középiskoláiban pénzügyi témájú tanórákat tartanak. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről. 

Hazánkban diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak a program indulása óta a pénzügyi témahét eseményei iránt, amely a 2016/2017-es tanévben több szempontból is megújult: a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete egyrészt bekerült a tanév rendjébe, másrészt a pénzügyi témák mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és részvételével megjelentek a vállalkozói ismeretek is. 

A 2018. március 5. és 9. között országszerte ismét megrendezésre kerülő rendhagyó tanórákon a fókusztéma pénzügyi témakörben a hitelezés (Okosan a hitelekről), vállalkozói témakörben pedig az üzleti ötlet és együttműködés. A program ideje alatt a korábbi évek tananyagai szintén elérhetővé válnak. A szakértők idén pénzügyi témakörben három, vállalkozási témában két korosztály számára állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról. A Pénz7 kísérő programjai között interaktív vetélkedők és versenyek szerepelnek.

Az együttműködési megállapodást sajtónyilvános keretek között 2017. november 9-én 10.00 órakor írták alá az NGM Könyvtártermében, ahol az aláírók a következők voltak:

  • Szabó István, felsőoktatás- és kutatásstratégiai főosztályvezető – EMMI
  • Hornung Ágnes, pénzügyekért felelős államtitkár - NGM
  • Pomázi Gyula, iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár – NGM
  • Kovács Levente, főtitkár – Magyar Bankszövetség
  • Hergár Eszter, a kuratórium elnöke – Pénziránytű Alapítvány
  • Gergely Orsolya, ügyvezető igazgató – Junior Achievement Magyarország Alapítvány

Az iskolák a Pénz7 www.penz7.hu honlapon keresztül tudnak regisztrálni a programra. Az oldal folyamatosan frissülő tartalommal vár minden érdeklődőt.

 


Bankoljunk okosan és vállalkozzunk együtt!
Indul a Pénz7, a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete

2017. március 6.
 
Budapest, 2017. március 6. - Bankoljunk okosan, és vállalkozzunk együtt! Idén már két témával is foglalkozik a Pénz7. A kezdeményezés a korábbi sikerekre alapozva bekerült a tanév hivatalos rendjébe, mégpedig a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témaheteként.. A továbbfejlesztett eseménysorozatra óriási érdeklődés mutatkozott országszerte: több mint 1100 iskola jelentkezett a programra; a mintegy 11 000 tanórán résztvevő diákok száma pedig meghaladja a 160 ezret. A gyakorlati tapasztalatokat több mint 400 önkéntes szakértő hozza el a tanórákra.

A Pénz7 együttműködő szakmai partnerei − az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A szervezők küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi nevelését, ezért többféle módon támogatják a Pénz7 programját. Célja, hogy már fiatal korban elültesse a pénzügyi és gazdasági tudatosság alapjait. Még a szülők is taníthatóak – vélik a hazánkban március 6-án immár 3. alkalommal induló Pénz7 szervezői, akik számos visszajelzést kaptak arról, hogy a gyerekeknek tartott, pénzügyek kezelésével foglalkozó órák nyomán a családokban is téma lett a pénz beosztása, a felelős tervezés és a tudatos pénzkezelés. Erre nagy szükség van Magyarországon, hiszen a hazai és összehasonlító nemzetközi kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy bár honfitársaink pénzügyi alapismeretei nem maradnak el a nemzetközi átlagtól, azonban a pénzügyekhez fűződő hozzáállásukban és szemléletükben, a pénz kezelésében és a pénzzel kapcsolatos döntéseink megalapozottságában még jelentős hiányosságok mutatkoznak. A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy még a pénzügyekben jártasabb magyar fiatalok is alig mernek, akarnak vállalkozni. Mindezen azért is érdemes változtatni, mert ez nem csak az egyéni boldogulásuk, de az ország versenyképessége szempontjából is kulcskérdés.

Hazánk 2015-ben csatlakozott először az European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló kezdeményezéshez. A Pénz7 program idén a Global Money Week eseménysorozatokhoz is kapcsolódik, így még szélesebb és színesebb nemzetközi programsorozat részeseivé válunk. A magyar Pénz7 iskolai eseményei 2017. március 6. és 10. között zajlanak.

A korábbi évek meggyőző tapasztalataira, a diákok és pedagógusaik érdeklődésére, önkéntesek részvételére, támogatására alapozva az EMMI a 2016/17-es tanév rendjében hivatalosan is meghirdette a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét.

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!), de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a www.penz7.hu oldalon.

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként az elmúlt évek sikeres gyakorlatához hasonlóan a Magyar Bankszövetség szervezésében 2017-ben is több száz banki, illetve új elemként vállalkozói önkéntesek segíthetik a rendhagyó tanórák megvalósítását az iskolákban. Ez a nemzetközi ötleten alapuló gyakorlat teszi lehetővé, hogy a program során az elméleti ismeretek gyakorlati tapasztalatokkal egészüljenek ki a tanórákon, így biztosítva a diákoknak életszerű élményeket, valós tudást a témában. Az iskolai eseményeken kereskedelmi márkák, logók nem jelennek meg, a program kizárja a hirdetői megközelítést.

A Magyar Nemzeti Bank által támogatott Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szakértői a speciális tananyagok elkészítésével élményszerű, interaktív ismeretszerzéshez nyújtanak segítséget.  A Pénz7 szakmai együttműködő partnerei a pénzügyi és vállalkozói tudatosságra nevelésben természetes szövetségesként tekintenek a pedagógusokra. Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján pedig a pedagógusok is rájuk.

A Pénziránytű Alapítvány a pedagógusok, valamint a banki önkéntesek számára személyes felkészítő oktatást szervezett, és az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskolának kinyomtatva is eljuttatta a Pénz7 eddigi három évének tananyagát. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról.

Idén először főiskolás és egyetemista hallgatók számára is kinyílik a Pénz7. Az eseménysorozat – az országos jelleget hangsúlyozva - vidéki helyszínnel is bővül, a Miskolci Egyetem és a Magyar Bankszövetség közös szervezésében Tudományos Szakmai Konferencia Nap valósul meg.

A Pénz7 program márciusban a tanórák mellett számos játékos, interaktív szakmai programot kínál az iskolák számára. Pénzügyi és gazdasági vetélkedők, versenyek:, „Mondd magyarul!” magyarosítási pályázat, képregényrajzoló és videókészítő pályázat, osztálykirándulás pályázatok, tudatossági kerekasztal, plakáttervező pályázat és tőzsdejáték segítik a diákokat ismereteik gyarapításában. A programokról részletesen ugyancsak a www.penz7.hu oldalon lehet olvasni

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetgazdasági Minisztérium, Magyar Bankszövetség, Pénziránytű Alapítvány, Junior Achievement Magyarország AlapítványKibővül a Pénz7

Ötoldalú együttműködési megállapodást írnak alá

2017. február 9.

Több szempontból is újdonságokkal jelentkezik az idén harmadszor meghirdetett, a 2016/2017-es tanév rendjébe hivatalosan is bekerült Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete. A program szektorok közötti együttműködésben valósul meg: minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják a pénzügyi és vállalkozói kultúra fejlesztését az eseménysorozattal.  2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.

A témahét sikeres megvalósítása érdekében ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek ma Budapesten: az Emberi Erőforrás Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként.

A Pénz7 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozatának keretében kerül megrendezésre. Ennek során márciusban Európa közel 30 csatlakozó országában pénzügyi témájú tanórákat tartanak a programban részt vevő általános- és középiskolákban. Mindezt úgy, hogy az elméleti tudást építő, gyakorlott pedagógusok mellé pénzügyi önkéntes szakértők is csatlakoznak az iskolai tanórákhoz. A program non-branded, azaz kereskedelmi logó, ajánlat nem jelenhet meg az iskolai eseményeken. A tanórai ismeretanyagot képzett pedagógus csapat állítja össze, szakmai felügyelettel és próbaórákkal, képzésekkel biztosítva annak magas színvonalát. Ugyanakkor az önkéntesek jelenléte az elméleti tudást hatékonyan egészíti ki a tanórákon a gyakorlati ismeretekkel.  A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket mindennapjaikban, és alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről. 

Hazánkban a diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak 2015-ben és 2016-ban is a pénzügyi témahét eseményei iránt, amely 2017-ben több szempontból is megújul. A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete bekerült a tanév rendjébe, valamint a pénzügyi témák mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és részvételével megjelennek a vállalkozói ismeretek is. 

Az együttműködési megállapodás kapcsán kiemelték: példaértékű a kormányzat és civil szervezetek összefogása a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztése érdekében. Az együttműködő felek fontosnak tartják a pénzügyi-gazdasági nevelést, szemléletformálást, mert segíti a tudatos életvezetést, a társadalmi, gazdasági változásokhoz alkalmazkodást is - mindezt úgy, hogy a mindennapokban használható gyakorlati ismereteket élményszerűen, játékos feladatok által sajátíthatják el a diákok.

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!) lesz, de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a pedagógusok és így a diákok számára. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2017-ben is lehetőség nyílik rá, hogy magyarországi bankokból érkező, felkészült önkéntesek segítségével valósuljon meg a program az iskolákban.

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként elérhetővé válik egy országos hatókörű vállalkozói önkéntes adatbázis, amely a témahét gazdálkodási témájához biztosít vállalkozói önkéntes részvételt, és teszi életszerűvé az órát a diákok számára. A regisztráció során már látható, hogy a várnál jóval nagyobb igény van az új témára, emellett jelentős az érdeklődés a vállalkozói önkéntesek iránt is az iskolák részéről.  A témahét vállalkozói részében lehetőséget kapnak a diákok arra, hogy vállalkozói kompetenciáik fejlődjenek, képet kapnak az együttműködésről, a vállalkozói létről – mindezt vállalkozói önkéntesek személyes történetein, tapasztalatain keresztül.

A szakértők idén három korosztály számára, kétféle témában állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról. A szervezők felajánlására az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskola kinyomtatva is megkapja az óraterveket és a tanári segédleteket. A Pénz7 kísérő programjai között szerepel többek között pedagógus felkészítő oktatás, illetve további interaktív vetélkedők, versenyek és pályázatok. Utóbbiak a diákok számára segítik, hogy a téma a tanórai kereteken túl is érdekes, figyelemfelkeltő maradjon.

Az együttműködési megállapodást sajtónyilvános keretek között 2017. február 9-én, 14.00 órakor írták alá az EMMI-ben, ahol az aláírók a következők voltak:

·         Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár – EMMI

·         Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár – NGM

·         Kovács Levente, főtitkár – Magyar Bankszövetség

·         Hergár Eszter, kuratóriumi elnök – Pénziránytű Alapítvány

·         Gergely Orsolya, ügyvezető igazgató – Junior Achievement Magyarország Alapítvány

A Pénz7 honlapja (www.penz7.hu) folyamatosan frissülő tartalommal vár minden érdeklődőt.

 


 

A tudás kamatozik! – ma kezdődött az iskolások pénzügyi ismereteit fejlesztő programsorozat

2016. március 07.

 

- több mint 100 ezer diák

- közel 800 iskola, mintegy 1500 pedagógus

- 250 önkéntes pénzügyi szakember a tanórákon

- 4 korosztály számára egyedileg kifejlesztett, tesztelt, lektorált tudásanyag

Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, rangos előadásokkal és diákok látványos produkciójával kezdődött el a mai nap folyamán a második magyarországi „Pénz7”. A nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozó hazai programsorozat a szakmai összefogás jegyében jött létre a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. A Pénz7 a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával valósul meg. A március 7-11. között zajló pénzügyi témahéten több mint 102 ezer diák ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal. Tavaly a családi költségvetés, idén a megtakarítások és pénzügyi tervezés alapkérdései alkotják az ismeretanyag gerincét. A tananyagot 4 korosztály számára tapasztalt pedagóguscsapat fejlesztette ki, majd próbaórákon való tesztelés után beépítették a bankszektor szakértőinek gyakorlati észrevételeit és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai állásfoglalását is. A programhoz a pénzügyi szektorból 250 önkéntes banki szakember csatlakozott, akik az óravezető tanárokat segítve, a pénzügyi tudatosság nagyköveteiként viszik el az ismereteket az iskolákba.

Magyarország is csatlakozott az Európai Pénzhét (avagy European Money Week) közel 30 országot átfogó kezdeményezéséhez. Hazánkban a meghirdetett programra jelentkező általános- és középiskolák diákjai egyedi fejlesztésű tananyagok segítségével szerezhetnek hasznos és gyakorlatorientált pénzügyi ismereteket. Ehhez a „Pénz7” szervezői egységes óraterveket, feladatsorokat és tanári segédanyagokat készítettek.

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított tanórai anyagok idén már négy korosztály számára készültek: a 3-4. osztályosok mellett a felsősök anyaga differenciáltan, 5-6. és 7-8. osztályos diákoknak külön került kialakításra, illetve a középiskolás korosztály (9-12. évfolyam) is a saját igényeire szabott képzésben részesül.

A március 7-én kezdődő program rendhagyó, játékos, szemléltető eszközöket felsorakoztató óráin a pénzügyi tervezés megalapozása mellett a megtakarításokkal kapcsolatos alapismeretek átadása a cél.

A program diákok számára még színesebbé, érdekesebbé tételére a Bankszövetség tagbankjai, az érintett minisztériumok és a MNB szakértő munkatársai közül kétszázötvenen vállalták, hogy önkéntes alapon ellátogatnak egy-egy iskolába, ahol a felkészült pedagógus oldalán a megtakarításokról és pénzügyi tervezésről beszélgetnek majd a diákokkal. A banki önkéntesek részvételével zajló órákon ki-ki a maga korosztályi szintjén ismerkedik az alapvető pénzügyi folyamatokkal, a bankrendszer lakossági szerepével és a megtakarításokkal – amiből a kamatszámítás rejtelmei sem maradhatnak ki.

Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a pénzügyi tudás növelése a legbiztosabb eszköz arra, hogy a ciklikus gazdasági válságok során a pánikreakciók és a válság elhúzódása elkerülhető legyen. Ezért az Európai Bankföderáció (EBF) magyar tagszervezeteként a Magyar Bankszövetség vállalta fel a „Pénz7” programsorozat koordinálását. A magyaros szervezőkészséget mi sem mutatja jobban, minthogy a páneurópai rendezvénysorozathoz tavaly csatlakozó országként a magyarországi program rögtön csúcsra tört – sehol máshol nem sikerült ennyi embert mozgósítani már az első évben. A főtitkár kiemelte: ehhez a sikerhez szükség volt arra, hogy a kezdeményezést első perctől kezdve egyöntetűen támogatta a teljes bankszektor, továbbá szakmai partnerként felkarolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a hazai pénzügyi nevelés emblematikus szervezete, a Pénziránytű Alapítvány, amely társszervezőként aktív szerepet vállalt a programhét eseményeinek kidolgozásában.

A diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak – tavaly és idén is – a pénzügyi programhét eseményei iránt. A „Pénz7” így igazolja annak az elgondolásnak a helyességét, hogy érdemes egy-egy kiemelt témával témahetek keretében színesíteni az iskolai képzési anyagokat. A külső, kompetens szakértők bevonása révén rá lehet irányítani a gyerekek figyelmét fontos, a mindennapi életben való magabiztosabb, jobb eligazodást segítő ismeretekre. Ezért szerepel az idei tanévben – a már visszatérő Pénz7 mellett – informatikai és környezettudatossági témahét is” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az EMMI miniszteri biztosa.

 „Immár második alkalommal láthatjuk számszerű bizonyítékát annak a példaértékű összefogásnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében bontakozott ki Magyarországon.” – fogalmazott Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a „Pénz7” vezetői támogatója.

Rámutatott: a magyar „Pénz7” európai összehasonlításban is rendkívül sok diákot ér el, hiszen  a 2016. évi tematikus héthez 788 általános- és középiskola, 1435 pedagógus csatlakozott. A Pénz7 üzenetei 102 ezer diákhoz jutnak el. Ráadásul – hangsúlyozta a szakember – szülőként mindannyian tudjuk, hogy az élményt nyújtó iskolai eseményekről a gyerekek szívesen számolnak be otthon, így az idei Pénz7 fő üzenetei – a megtakarítások és a pénzügyi tervezés fontossága – sok ezer családban is témaként jelenik majd meg.

A program közös sikerei nem jöhettek volna létre, ha a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében feladatot vállaló EMMI, Pénziránytű Alapítvány, NGM és a kereskedelmi bankok nem adtak volna szakmai iránymutatást és tevőleges támogatást a Pénz7 megvalósításához” – tette hozzá.

A Pénziránytű Alapítvány által 2015-ben készített felmérés megmutatta: a kutatás előtti egy évben a hazai lakosság kisebb része, 42 százaléka rendelkezett megtakarítással, és pénzügyi céljai csak a lakosság 47 százalékának voltak. Azok körében viszont, akik rendelkeznek hosszabb távú pénzügyi tervekkel, tízből kilencen tettek is valamit a célok eléréséért.  A felmérés azt is megmutatta, hogy a pénzügyekkel tudatosan foglalkozók között – jövedelmi helyzettől függetlenül – jóval magasabb a megtakarítással bírók aránya.  A Pénziránytű Alapítvány fő célja a pénzügyi tudatosság gyermekkorban való elsajátításának támogatása, és ebben kiemelt szerepet játszhatnak a közoktatás keretein belül megvalósuló, több tíz ezer diákhoz eljutó programok – nyilatkozta Szuromi-Kovács Ágnes, a Pénziránytű Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Pénz7 programsorozatot vetélkedők és versenyek is kiegészítik, hogy játékos formában mutassanak utat a fiataloknak a pénz tudatos kezelésében. Lesz rajzpályázat általános iskolásoknak, meghirdetésre került egy országos osztálykirándulás tervező pályázat és a BankVelem PénzOkos Kupa, amely egy pénzügyi tudásverseny ugyancsak általános iskolások részére. A középiskolások pénzügyi szabadulójátékban tehetik próbára tudásukat. Azok a szülők pedig, akik maguk is szívesen foglalkoznak a pénzügyi kultúra kérdéseivel, közösségi felületen zajló pénzügyi tudatossági kvízbe kapcsolódhatnak be. Mindezekről tájékoztatást kaphatnak a www.penz7.hu portálon a tanév hátralévő részében is.

Az eseményen a Pénz7 „pénzügyi kultúra nagykövete” díjak is kiosztásra kerültek. Az idei díjat egyéni kategóriában Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Lentner Csaba, közgazdász, tanszékvezető egyetemi tanár és Bánki Andrea, az EMMI stratégiai referense vehették át példaértékű munkájukért a pénzügyi kultúra fejlesztése terén. A Pénz7 program megvalósítását az idei évben a legnagyobb elkötelezettséggel és aktivitással támogató intézmények – a Raiffeisen Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. – ugyancsak átvehették az elismeréssel járó oklevelet és emléklapot.

A ma lezajlott ünnepélyes megnyitón 10 olyan pedagógust díjaztak, akik az elmúlt évben segítették a társszervező Pénziránytű Alapítvány által támogatott BankVelem Programot. A programban résztvevő diákok az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátíthatják el. 

A Pénz7 programsorozat nyitórendezvényéről a helyszínen készített fotók:

Patai Mihály az MBSZ elnöke

Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke és  Hendrik Scheerlinck az MBSZ Külföldi Bankár klubjának elnöke

Hornung Ágnes államtitkár, NGM

Pölöskei Gáborné miniszteri biztos, EMMI

Hegedűs Éva az MBSZ elnökségi tagja, a Pénz7 elnökségi szponzora

A Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola közösségi szolgálatos tanulóinak produkciója

A tavalyi nyitóesemény kapcsán készült filmösszeállítást az alábbi linkeken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=sPPu07rz-Cs

A tananyagokról bővebben:

A legkisebbek – egy klasszikust segítségül hívva – a tücsök és hangya meséjének rajzos-játékos feldolgozásával indítják a programot, és szólásmondásokkal, magyar pénzek képeivel, szójátékokkal színesítve járják körbe a takarékosság témáját.

Az ötödik-hatodik osztályosok a vágyaik és lehetőségeik között próbálhatnak  egyensúlyt teremteni, kiszámolva például: hány csokiról kell lemondani egy horgászfelszerelés megszerzéséért. Így a pénzügyi tervezést, költségvetés-készítést a gyakorlatban kipróbálva ismerhetik fel a pénzügyi tudatosság, takarékosság jelentőségét.

A hetedik-nyolcadikosok is hasonló próbákon esnek át: eltérő pénzügyi személyiségtípusba tartozó diákok  döntéseit értékelhetik, pénzügyi tervet készítenek egy vágyott kerékpár megszerzéséért, egy nyári tábor megvalósításáért. A tanulság megfogalmazása itt se maradhat el: miért is fontos takarékoskodni?

A középiskolások egy mindenkit érintő témát, a szalagavató előkészületeit élhetik most át a pénzügyi tervezés szemszögéből. Nyisson-e az osztály bankszámlát? Mennyiért kérjünk fel tánctanárt? Mennyiért béreljünk táncruhát? És a belépők ára? Lehet, hogy diákmunkára is szükség van a fedezet előteremtéséhez? Ezekre a kérdésekre keresnek együtt frappáns, megfontolt válaszokat.

Háttér:

Az Európai Pénzhét – European Money Week a brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, és a közel 30 országot átfogó páneurópai programhoz 2015-ben először a Magyar Bankszövetség javaslatára Magyarország is csatlakozott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet mindennapi pénzügyeink tudatos kezelésére, valamint konkrét lépéseket tegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. Magyarországon példaértékű szakmai összefogással valósul meg az European Money Weekhez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, illetve a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódik a „Pénz7”-hez, ezen kívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedagógiai-szakmai támogatást nyújt a 2016. március 7–11. közötti programokhoz. A „Pénz7” deklarált célja egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében munkálkodó szervezetek, intézmények között. Ennek révén ugyanis komoly remény lehet arra, hogy a jelenlegi és a korábbi edukációs projektek gyakorlati tapasztalatait az érintettek egymással megosszák, amelyek „jó gyakorlatokként” segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlődését. A program lehetőséget nyújt a téma iránt érdeklődő szakmai és nem szakmai szereplőknek a már meglévő tananyagok és programok megismerésére, tudásuk bővítésére. Az eseménysorozat nemzetközi védnökei között találjuk Maxima holland és Matilde belga királynét is. 

További sajtóinformációk:

Sütő Ágnes
Magyar Bankszövetség
+36 70 938 1609
suto.agnes@bankszovetseg.hu  

 


„Pénz7” Magyarországon! – újra együtt a pénzügyi kultúráért

Az iskolák február 12-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

2016. február 08.

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország 2015-ben csatlakozott először ahhoz a 23 európai ország részvételével zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretek széles körű átadása és a pénzügyek tudatos kezelésére irányuló szemléletformálás. A rangos szakmai nyitóeseménytől az iskolákban futó speciális programokon át az interaktív műveltségi versenyekig – márciustól számos csatornán találkozhatunk majd a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál. Az esemény fókuszában az általános és középiskolákban megvalósuló pénzügyi témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a Pénz7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények számára. A rendezvény szakmai meghirdetését követő két hét alatt máris közel háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) szervezésében megvalósuló, 23 országot átfogó páneurópai programhoz hazánk – a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére – 2015-ben csatlakozott először. A tavalyi sikerekre alapozva, idén is folytatódik a program. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Magyarországon idén is példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai támogatóként kapcsolódott a programhoz.

A 2016. március 7-11. között zajló programhéten általános- és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a tudatos pénzügyi tervezéssel és a megtakarításokkal. A Pénziránytű Alapítvány gyakorló pedagógusok közreműködésével 4 korosztály számára készített óraterveket, tanári útmutatókat, segédanyagokat és feladatokat, melyek szakmai-pedagógiai kontrollját az EMMI biztosította. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 2 héten belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez. A jelentkezés az alábbi oldalon február 12-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára: www.penz7.hu

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, s ezen túl a Magyar Bankszövetség 200 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában.

 

Hergár Eszter

a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke

Dr. Kovács Levente
a Magyar Bankszövetség főtitkára

 


Sikeresen zárul a Pénz7 iskolai pályázat

Közel egymillió forintot költhetnek pénzügyi tudatosság fejlesztésre

2015. Május 22.

Három iskola - a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, a Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola és a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon – közel egymillió forintot nyert a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által kiírt pénzügyi tudatossági pályázaton. A Pénz7 programsorozat keretében elindított, iskoláknak szóló pályázat célja a pénzügyi ismeretek bővítése, a pénzügyi tudatosság erősítése volt. A pályázatot két kategóriában, intézményeknek, illetve kisebb csoportoknak, osztályoknak írták ki.


Több mint 20 iskola nyújtott be a tanulók  pénzügyi tudatosságát, pénzügyi ismereteit növelő programterveket a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű alapítvány pályázatára, amelyet az Európai Bankföderáció kezdeményezésére elindított, 24 országot átfogó európai program, a European Money Week keretében hirdettek meg a kiírók április közepén. 
„Annak ellenére, hogy rövid idő, mindössze egy hónap állt rendelkezésére az iskoláknak, hogy pályázzanak szép számú, és kiemelkedően magas szakmai színvonalú munkákkal találkoztunk. A pályázatokat elbíráló zsűrinek nem volt könnyű dolga” – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője. 
A European Money Week kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet a mindennapi életben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, továbbá, hogy konkrét útmutatásokkal hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. 
A Pénz7 eseménysorozat fontos eleme volt az iskola pályázat, amelyet két kategóriában – intézményi, és kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló – írtak ki. Az intézményi kategória győztese, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Pályázatukban egy olyan program megvalósítását írták le, amelynek keretében intézményükben egy héten keresztül színes, és érdekes programok, közös munka, vetélkedők, osztálykirándulás keretében ismerkednek majd a diákok a pénzügyi alapfogalmakkal. A program megvalósítására a pályázati kiírásban megjelölt maximális összeget, 600 ezer forintot nyertek.
A kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló kategóriában a zsűri megosztotta a 350 ezer forintos támogatási összeget, mivel két pályázatot is kiemelkedően értékesnek tartott. A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak, ők egy rendhagyó kirándulásra és az arra való „pénzügyi” felkészülésre nyerték el az általuk igényelt 103 ezer forintot. A Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola pedig komplex pénzügyi tudatosságra fókuszáló programjának megvalósítására nyert 247 ezer forintot.
Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására: a Magyar Bankszövetség mellett a Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, továbbá pedagógiai szakmai támogatást biztosított a programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. 
A Pénz7 pályázaton győztes iskoláknak a díjakat Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Hegedűs Éva a Gránit Bank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, és Sütő Ágnes a Bankszövetség területi vezetője adta át.Ma kezdődik az iskolások pénzügyi alapismereteit bővítő programsorozat

2015. március 9.

  • 660 iskola, 90 ezer diák, 1000 tanár és 200 önkéntes pénzügyi szakember a hazai programban
  • Egyedi fejlesztésű, lektorált, központi tudásanyag
  • 3 korosztály számára kidolgozott, kedvcsináló animációs rövidfilmek

 

Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, rangos előadásokkal és diákok flashmobjával kezdődött el ma a „Pénz7” programsorozat, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása. A Magyar Bankszövetség szervezésében a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló programban, amellyel hazánk egy páneurópai kezdeményezéshez csatlakozott, mintegy 90 ezer diák osztályfőnöki órákon ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal, a családi költségvetés alapkérdéseivel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai irányításával kidolgozott tananyagot egy pedagóguscsapat több hónapig fejlesztette, majd próbaórákon tesztelte. A programhoz 200 önkéntes pénzügyi szakember csatlakozott, akik az óravezető tanárok „szárnysegédjeiként” segítenek az iskolákban.

Magyarország is csatlakozott az Európai Pénzhét (avagy European Money Week) 23 országot átfogó kezdeményezéséhez. Hazánkban a meghirdetett programra jelentkező általános és középiskolák diákjai egyedi fejlesztésű tananyagok segítségével szerezhetnek az életkoruknak és az érdeklődésüknek leginkább hasznos és gyakorlatorientált pénzügyi ismereteket. 
A március 9-én kezdődő program rendhagyó, játékos osztályfőnöki óráin a családi költségvetés megértetése, az ehhez szükséges alapismeretek átadása a cél. Az EMMI és az OFI szakmai véleményezésével elkészített oktatási anyagot egy tapasztalt pedagógusokból álló csapat több hónapos előkészítő munkával, sok-sok óra próbatanítást követően ajánlhatta fel az iskoláknak hasznosításra.

Az életkornak megfelelő figyelemfelkeltő kisfilmmel indító, játékos és interaktív elemeket is tartalmazó felkészítő tananyagot a tanáraik és az önkéntes pénzügyi szakemberek segítségével dolgozhatják fel a diákok.
A teljes programsorozatot vetélkedők és versenyek is kiegészítik, hogy játékos formában vezessék tovább a fiatalokat a reális lehetőségek, a költségvetés, a pénz tudatos kezelésében. A „Pénz7” jegyében induló interaktív programok csakúgy, mint a www.penz7.hu weboldal a tanév hátralévő részében is támogatja a diákokat személyes pénzügyeik teljesebb megismerésében, a pedagógusokat a szakmai tájékozódásban. Ezenkívül meghirdették a BankVelem PénzOkos Kupát is. A háromfordulós pénzügyi tudáspróba általános iskolásoknak szól, a döntőbe 10 csapat jut, és majd májusban mérik össze tudásukat. Hamarosan indul egy középiskolások számára kifejlesztett, Facebook-alapú interaktív Pénz7 kalandjáték is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy széles körű, szakmákon és intézményeken átívelő összefogás bontakozott ki a kezdeményezés mellett” – fogalmazott Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a „Pénz7” szervezőbizottságának vezetője. 
Rámutatott: a magyar „Pénz7” európai összehasonlításban is rendkívül sok diákot ér el, hiszen a tematikus héthez 660 általános és középiskola, 1000 pedagógus és 90 ezer diák csatlakozott. Tehát az érintett iskolák mintegy 15%-a részt vesz a különleges órákon már az első évben. Mindez nem jöhetett volna létre, ha a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében feladatot vállaló valamennyi irányító szerv nem adta volna tevőleges támogatását és szakmai iránymutatását a program megvalósításához.

Az érintett minisztériumok és a Magyar Nemzeti Bank szakértő munkatársai, a Közgazdasági Társaság tagjai, a hazai bankszektor szakemberei közül több mint kétszázan vállalták, hogy önkéntes alapon ellátogatnak egy-egy iskolába, ahol a témavezető tanár oldalán a családi költségvetésről beszélgetnek majd a diákokkal. A családi költségvetést értelmező osztályfőnöki órákhoz a „Pénz7” szervezői egységes óraterveket, segédanyagokat – többek között a három különböző korcsoportnak készült kedvcsináló animációs rövidfilmeket – is készítettek.

Rendkívül fontos, hogy olyan témákkal is foglalkozhassanak a diákok, amelyek túlnyúlnak a tantervben már megjelenő lehetőségeken, és mivel a gyakorlati jelentőségük kiemelkedő, ezért már most is hasznot hajtva segítik a jövő lehetséges fejlesztéseit. Azért is támogatjuk a „Pénz7” programját, és segítettük annak eljuttatását az iskolákba, hogy képet kapjunk arról, az ilyen tematikus projektek mennyire működnek eredményesen a hagyományos iskolai keretek között” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az EMMI köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, aki a nyitórendezvényen is fontos szakmai előadást vállalt."  

„Az EMMI feladatának tekinti – tette hozzá –, hogy gyakorlati tudáson alapuló ismeretanyagot nyújtson a pedagógusok számára az iskolai oktatáshoz. Elképzelhető, hogy a jövőben a továbbképzési kreditrendszeren belül külön pénzügyi ismeretek oktatása indulhat egyre több pedagógusképző és -továbbképző intézményben. A mostani programhét sikere pedig megalapozhatja hasonló tematikus rendezvények megszervezését a következő években”. 

2010 folyamán az OECD 14 európai országban mérte fel a középiskolából kikerülő diákok pénzügyekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteit. A kutatás eredményei sajátságos képet festettek Magyarországról: míg az elméleti ismeretekből a hazai válaszadók az első helyen végeztek, addig a gyakorlati alkalmazás alapján az utolsó előtti helyezéssel kellett beérniük. 
„A kutatást idén márciusban megismétli a szervezet. Nagyon bízom abban, hogy ez frissített, aktuális helyzetképet ad majd, hosszabb távon pedig a kutatások a „Pénz7” erőfeszítéseit az eredményekben is megmutatják majd” – nyilatkozta dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
Dr. Kovács Levente elmondta: az Európai Bankföderáció (EBF) magyar tagszervezeteként a Magyar Bankszövetség vállalta fel a „Pénz7” programsorozat koordinálását. A téma kiemelt aktualitását és fontosságát mutatja, hogy a kezdeményezéshez szakmai partnerként csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a hazai pénzügyi nevelés emblematikus szervezete, a Pénziránytű Alapítvány, amelyek aktív szerepet vállaltak a programhét eseményeinek kidolgozásában is.

A ma lezajlott ünnepélyes megnyitón a Magyar Bankszövetség Elnöksége nevében, dr. Patai Mihály elnök a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséért tett erőfeszítéseiért Pölöskei Gábornét, az EMMI helyettes államtitkárát, a szervezet Aranykaptár díjával tüntette ki. Az Aranykaptár Díjat pénzügyi területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek elismerésére alapította a Magyar Bankszövetség 2012-ben. Ugyancsak a rendezvényen 10 olyan pedagógust díjaztak, akik az elmúlt évben segítették a társszervező Pénziránytű Alapítvány által támogatott BankVelem programot. A programban részt vevő diákok az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátíthatják el.

A Pénz7 programsorozat nyitórendezvényét a diákok flashmobja is színesítette, amelyről a helyszínen készített fotókat és videókat, ma 15:30-tól, a következő linkről tölthetik le: http://goo.gl/tSQha7 
Az iskolásoknak készült, kedvcsináló animációs rövidfilmeket, illetve az Európai Bankföderáció beharangozó spotját pedig az alábbi linkeken tekinthetik meg:

Alsósoknak:
Video megtekintése itt

Felsősöknek:
Video megtekintése itt

Középiskolásoknak:
Video megtekintése itt

Az Európai Bankföderáció beharangozó spotja (magyar felirattal)
Video megtekintése itt

Az Európai Pénzhét – European Money Week A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, és a 23 országot átfogó páneurópai programhoz a Magyar Bankszövetség szervezésében 2015-ben Magyarország is csatlakozott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet mindennapi pénzügyeink tudatos kezelésére, valamint konkrét lépéseket tegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. Magyarországon példaértékű szakmai összefogással valósul meg az European Money Weekhez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, illetve a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódik a „Pénz7”-hez, ezenkívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma lényeges pedagógiai-szakmai támogatást nyújt a 2015. március 9–13. közötti programokhoz. A „Pénz7” deklarált célja egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében munkálkodó szervezetek, intézmények között. Ennek révén ugyanis komoly remény lehet arra, hogy a jelenlegi és a korábbi edukációs projektek gyakorlati tapasztalatait az érintettek egymással megosszák, amelyek „jó gyakorlatokként” segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlődését. A program lehetőséget nyújt a téma iránt érdeklődő szakmai és nem szakmai szereplőknek a már meglévő tananyag és programok megismerésére, tudásuk bővítésére. Az eseménysorozat nemzetközi védnökei között találjuk Maxima holland királynét is. 

További sajtóinformációk:

Sütő Ágnes
Magyar Bankszövetség
+36 70 938 1609
suto.agnes@bankszovetseg.hu 


„Pénz7” Magyarországon! - egy hét a pénzügyi kultúráért

Az iskolák február 11-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország csatlakozott ahhoz a 23 európai országban egy időben zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretekkel rendelkező, sorsát e téren is kezében tartó fogyasztó. Rangos szakmai konferenciától iskolákban futó speciális programokon át figyelemfelhívó versenyekig számos csatornán találkozhatunk majd márciustól a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál, mint főszervező. Idén a fókuszban az általános és középiskolások állnak. A szakmai meghirdetést követő első három nap alatt máris több mint háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, 23 országot átfogó páneurópai programhoz csatlakozik 2015-ben a Magyar Bankszövetség szervezésében először hazánk is. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás mindenekelőtt a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.  Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, emellett érdemi pedagógiai szakmai támogatást biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma is a 2015. március 9-13. között megrendezésre kerülő a programhoz.

A programhét fókuszának megfelelően általános-, és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a pénzzel, a családi költségvetéssel. A szakmai-pedagógiai kontrollt a Pénziránytű Alapítvány és az EMMI biztosítja. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 3 napon belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez.  A jelentkezés február 11-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára az alábbi oldalon: http://penziranytu.hu/penz7

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak rendelkezésre, s ezen túl a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Bankszövetség 50 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít, az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában. A tervek szerint a Pénz7 alatt elinduló, interaktivitásra épülő programok a tanév hátralévő időszakában is folyamatosan támogatják majd a diákokat és oktatóikat a pénzügyek átfogóbb megismerésében.

Hegedűs Éva
a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja
a Pénz7 projektvezetője

Dr. Kovács Levente
a Magyar Bankszövetség főtitkára