Gyakran ismételt kérdések pedagógusok részére

Mi a Pénz7?

A 2017/2018-as tanévben immár negyedszer rendezzük meg az általános- és középiskolás diákok pénzügyi tudatosságát interaktív eszközökkel fejlesztő Pénz7-et, amely az elmúlt tanévben már több mint 1.100 iskola 166 ezer diákjához ért el. 

A 2018-as Pénz7 pénzügyi témája az „Okosan a hitelekről”, amely kiemelten fontos ismeretanyag a mindennapi pénzügyek terén. A Nemzetgazdasági Minisztérium, mint szakmai együttműködő partner közreműködésével a Pénz7 az előző tanévhez hasonlóan vállalkozói témával is bővül, amelynek célja, hogy a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban. A program ideje alatt a korábbi évek pénzügyi tananyagai is elérhetővé válnak, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően ezekből a tananyagokból is válogathatnak.

Bővebben: http://www.penz7.hu/a-penz7-rol/a-kezdemenyezesrol

 

Mikor lesz a következő Pénz7?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017/2018. tanévben a pénzügyi és vállalkozói témahét megtartására, vagyis a Pénz7 programra 2018. március 5-9. között biztosít lehetőséget.

 

Hogyan történik a regisztráció?

A regisztráció a www.penz7.hu weblapon történik, emailben történt jelentkezéseket nem tudunk elfogadni. A regisztrációs felületen a teljesség igénye nélkül meg kell adni az iskola pontos nevét, OM azonosítóját, meg kell adni, hogy melyik téma érdekli, és hogy kérnek-e önkéntest az óra megtartásához… stb.

 

Honnan tudom, hogy sikeres-e a regisztrációm a Pénz7-re?

A regisztrációt követően az Ön által megadott e-mail címre megerősítő e-mailt küldünk. Ha ez nem érkezik meg, érdemes ellenőrizni a begépelt e-mail cím helyességét, illetve a levélszemét mappát- hátha a megerősítés oda került.

 

Nem módosítható a regisztráció. Mi az oka?

Az előző Pénz7 regisztráció óta sem a résztvevő iskolák, az önkéntesek, a szervezők, sem az informatikusok nem tudnak módosítani a regisztráción. Utólag már nem lehetséges a regisztrációs adatokon változtatni. Erre a hatékony koordináció érdekében van szükség.

 

Mit tegyek, ha elfelejtettem a felhasználónevemet, vagy jelszavamat?

A bejelentkezésnél, ha az adatok hibásak és nem engedi belépni az új tanórai anyagokat tartalmazó tárhelyre a rendszer, akkor kérjük, hogy:

·         A bejelentkezési felület jobb alsó sarkában válassza ki az „Elfelejtettem a jelszavamat” funkciót.

·         Ha Ön pedagógus, lehet nem az Ön email címével regisztrálták az iskolájukat. Kérjük, érdeklődjön munkatársai körében.

·         Ha továbbra sem tud bejelentkezni, írjon emailt az info@penz7.hu email címre.

 

Mikor kerülnek fel a tananyagok? Milyen módon lesz lehetőség a felkészülésre?

·         Az adott évi Pénz7 tananyagot csak a regisztrált iskolák és önkéntesek számára tesszük elérhetővé. A korábbi évi tananyagok elérhetőek a Pénz7 weboldaláról.

·         A letölthető tananyag részét képező tanári útmutatón túl a pénzügyi témájú órák próbaóráiról készült videók is megtekinthetők, valamint e-learning alapú felkészítést is szervezünk, webináriumi lehetőséggel kiegészítve.

Mi az az önkéntesség? Ki az az önkéntes?

Ha a Pénz7 programsorozathoz csatlakoznak, akkor a honlapunkon ismertetett témákban tudják a pedagógusok megtartani az órákat, melyeknek célja a pénzügyi és vállalkozói kultúra elmélyítése. A Pénz7-en az önkéntesek ellátogatnak a regisztrált iskolákhoz, ahol a pedagógust segítve közreműködnek az óra megtartásában, mint gyakorlati szakemberek, hitelesen beszélve a témáról.

A Pénz7 rendezvénysorozatnál az önkénteseink banki szakemberek a pénzügyi órai témákban, illetve vállalkozók a vállalkozási órai témákban, akik a pedagógus munkáját segítve vannak jelen az órán.

 

Korábban már regisztráltunk a Pénz7 programra, idén újra kell regisztrálni?

Igen, a Pénz7 regisztráció mindig az adott tanévre érvényes, a következő évben szükséges az újbóli regisztráció.

 

Egy iskolából elég egy regisztráció?

Minden intézményből annyi regisztráció célszerű, ahányan Pénz7 órákat fognak tartani az intézményben (a tanárok így juthatnak egyedi hozzáféréshez a tananyagokhoz és felkészítő anyagokhoz). Az első regisztráló lesz a kapcsolattartó, neki kell megadni az összesített intézményi résztvevői adatokat (melyik évfolyamok, hány fő, pénzügyi és/vagy vállalkozói tananyagok, önkéntes szakember igénylés); a többi regisztrálónak már csak a saját elérhetőségi adatait kell megadni.

 

Már regisztráltunk a Pénziránytű Iskolahálózatba, akkor is kell a Pénz7-re regisztrálni?

Igen, mindkét lehetőségre külön kell regisztrálni. A középiskolai hálózatba a penziranytu.hu/iskolahalozat oldalon, a Pénz7-re a www.penz7.hu oldalon lehet jelentkezni.

 

Honnan tudjuk, hogy benne vagyunk-e az első 500 regisztráló intézményben, akik kaphatnak nyomtatott tananyagot és órai kellékeket a pénzügyi témájú tanórák megtartásához?

A kapcsolattartó (elsői iskolai regisztráló) a regisztráció lezárultát követően emailben kap visszaigazolást a nyomtatott tananyagra való jogosultságról és a kézbesítés várható idejéről is.

 

Milyen segítséget kaphatok a Pénz7 tanórákra való felkészüléshez?

A letölthető tananyag részét képező tanári útmutatón túl a pénzügyi témájú órák próbaóráiról készült videók is megtekinthetők, valamint e-learning alapú felkészítést is szervezünk, webináriumi lehetőséggel kiegészítve.

 

Tarthatunk-e órákat a korábbi évek Pénz7 tananyagaiból?

Igen, a korábbi évek tananyagai és a felkészülés segédletei is szabadon letölthetők a www.penz7.hu honlapról, illetve a pénzügyi témájú óravázlatai és tananyagai az általános iskolások részére a http://penziranytu.hu/penzugyi-tananyag-es-tudastar-0 és a középiskolák részére a http://penziranytu.hu/tudastar oldalakról.

 

Kiegészíthetem-e letölthető tananyagokat, amikor tartom a Pénz7-es tanórá(ka)t?

Igen, a tananyagok a helyi igényekhez szabadon alakíthatók. Ha tanórán önkéntes szakember is részt vesz, akkor vele mindenképpen egyeztessék a módosításokat.

 

Kérhetem-e a pénzügyi, illetve vállalkozói önkéntest arra, hogy ő tartsa meg a Pénz7-en az órát?

A Pénz7 alapelvei szerint az önkéntes és a szaktanár egymás munkáját segíti a pénzügyi témájú óra megtartásában, azaz közösen tartják az órát. A tanár pedagógiai tapasztalatával, az önkéntes szaktudásával járul hozzá az órák sikeréhez.