Pénz7 2017

2017-ben is jön a Pénz7! Készüljünk rá együtt!

2016.10.20

Kedves Érdeklődő!

Az alábbiakban néhány hasznos információval szeretnénk szolgálni a közelgő Pénz7 2017 eseményeiről:

 • A Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete - 2017-ben március 6. és 10. között kerül megrendezésre Magyarországon.
 • A Pénz7 témája 2017-ben: „Bankoljunk okosan!”, emellett a témahét kiegészül egy vállalkozói kompetenciafejlesztő/ gazdálkodási témakörrel is .
 • Az iskolai REGISZTRÁCIÓ várhatóan 2016. november 15-től veszi kezdetét a Pénz7 hivatalos honlapján, ahol ismételten aktiválódik majd a weblap jobb oldalán lévő regisztrációs fül.
 • Azok az iskolák, amelyek 2015-ben vagy 2016-ban már részt vettek a Pénz7 programban, idén is kapnak meghívót/értesítést a 2017-es programról. Kérjük, most ismételten regisztráljanak a Pénz7-re. A 2017-es programsorozat „Bankoljunk okosan!” témakörének dokumentumait adott évben a regisztráló iskolák számára tesszük elérhetővé. A vállalkozói témához külön tematika és tanári segédlet lesz elérhető a regisztráló iskolák számára.
 • Fenntartótól függetlenül bármely magyarországi alap- és középfokú oktatási intézmény (általános és/vagy középiskola) regisztrálhat az eseményre. Az iskola a regisztrációjával azt vállalja, hogy a Pénz7 időszakában, résztvevő osztályonként legalább egy tanórát megtart a témában. Az osztályok száma és létszáma nem megszabott.

 

Pénzügyi ismeretek tananyagok:

 • A pénzügyi tananyagok idén is a Pénziránytű Alapítvány szakértő pedagógusainak fejlesztésében készülnek el, s az OFI és gyakorló pénzügyi szakemberek lektorálását és próbatanításokat követően kerülnek a Pénz7 programba. A tananyagokat három korosztály számára dolgozzák ki (5-6., 7-8., 9-11. évfolyam) a korcsoporti sajátosságok, ismeretek figyelembevételével.
 • korábbi évek (2015-2016) Pénz7 programjainak elektronikus tananyaga továbbra is elérhető és alkalmazható!  Weblapunkon ITT (link) találhatóak meg és tölthetőek le.

Vállalkozói kompetenciafejlesztő/ gazdálkodási tananyagok:

 • A 2017-es évtől a témahét részeként vállalkozói kompetenciafejlesztő-gazdálkodási tananyagoklesznek elérhetőek a regisztrált iskolák számára, amelyek elektronikus úton lesznek letölthetőek.
 • A tananyagok általános iskola 7., 8. valamint középiskolás évfolyamok számára készülnek.
 • A hét gazdálkodási témái: üzleti ötlet és együttműködés
 • Tervezett órakeret 3 iskolai tanóra, amely a fenti két téma feldolgozására kompetenciafejlesztő játékkal és vállalkozói önkéntes előadással egészül ki.
 • Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan ebben az esztendőben is lehetőség nyílik rá, hogy magyarországi bankokból, illetve - 2017-ben először - vállalkozásoktól érkező, felkészült önkéntesek segítségével valósuljon meg a program az iskolákban, még színesebbé, érdekesebbé téve a diákok számára a tanóra megtartását. Az önkéntesek fogadására az iskolák az online regisztrációs lapon tudnak jelentkezni

A Pénz7 során az iskolai programokban banki vagy egyéb vállalati márkák, brandek, konkrét termékek nem kerülnek említésre!

_________________________________________________________________________________________

Bevezető információk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tanév rendjéről szóló rendeletében az alábbi időpontokban három témahetet hirdet meg:

 • pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete 2017. március 6. és 2017. március 10. között,
 • digitális témahét 2017. április 3. és 2017. április 7. között,
 • fenntarthatóság-környezettudatosság  témahete    2017. április 24.  és  2017. április 28. között.

A 2016/2017-es tanévben immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Pénz7, amely Európa-szerte mintegy 30 országban hívja fel a figyelmet a pénzzel való tudatos gazdálkodásra. Az általános- és középiskolás diákok pénzügyi tudatosságát interaktív eszközökkel fejlesztő Pénz7 programsorozat tavaly 1500 résztvevő pedagógus segítségével már több mint 100 ezer diákot ért el.  A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hetében a pénzügyi témák a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére – szakmai együttműködő partner bevonásával – gazdálkodási és vállalkozási témával is bővülnek, melynek célja, hogy a 2017-es év pénzügyi témája, a „bankolás” mellett a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban. A program ideje alatt a korábbi évek pénzügyi tananyagai is elérhetőek honlapunkon, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően akár a családi költségvetés-készítés vagy a pénzügyi tervezés és takarékosság tananyagaiból is válogathatnak. A Pénz7 programjait tovább színesíti, hogy az iskoláknak a témahét keretében  - ahogy az eddigi években is - lehetőségük lesz önkéntes banki, illetve vállalkozó szakemberek fogadására is.

A programok önkéntes pénzügyi, illetve infokommunikációs szakemberek részvételével zajlanak - amennyiben közreműködésükre az iskola igényt tart -, teljesen ingyenes, nem-kereskedelmi, kizárólag edukációs célú projektek.