Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

Élménybeszámoló a European Money Quiz európai döntőjének magyar csapatától

Május 15-én és 16-án felkészítő tanárunkkal, Feketéné Tóth Márta tanárnővel és a magyarországi játékszervező képviselőjével Brüsszelben jártunk a European Money Quiz európai döntőjén. A kvízjátékot az Európai Bankföderáció (EBF) hívta életre, célja a digitális biztonság és a pénzügyi tudatosság népszerűsítése középiskolás diákok körében. Ennek hazai fordulóját a Magyar Bankszövetség - az EBF tagszervezete, a PÉNZ7 társszervezője - szervezte március 20-án. Csapatunk nyerte meg, így kaptunk lehetőséget az európai döntőn történő részvételre. A versenyre 28 országból érkezett egy-egy csapat (két gyerek), akik országukat képviselték az európai döntőben. A verseny Kahoot kvíz-kihívás formájában zajlott, melyet minden ország a saját nyelvén tölthetett ki. Minderre ottlétünk második napján került sor, addig pedig az EBF szervezett különböző érdekes programokat.

Első napunk nagyon korán kezdődött: a repülőgépünk 06:15-kor indult a Liszt Ferenc Repülőtérről Brüsszelbe. Korai gépünknek köszönhetően mi voltunk az elsők, akik odaértek. Az első program 13 órakor kezdődött, így bőven volt időnk városnézésre. Először az Európai Parlamenthez látogattunk, majd buszra szálltunk és a Grand Place-t is megnéztük.

 

 

 

Visszatérve az EBF épületéhez, állófogadás várt minket, és Wim Mijs, az EBF vezérigazgatója beszédével megnyitotta az eseményt, kihangsúlyozva, hogy a pénzügyes kvízekkel idén 38 ezer diák játszott Európában, akik közül a legjobbak vannak jelen, országonként egy csapat, a nemzeti döntősök. Ezután egy játék következett: minden versenyző húzott egy borítékot, a borítékban egy kép szétvágott részei voltak. A versenyzők feladata az volt, hogy megtalálják azon társaikat, akiknél a kép hiányzó darabjai voltak, hogy közösen összeállítsák a képet.

 

 

A játék végeztével elmentünk a Wikifin Lab elnevezésű oktatási központba, ahol különféle interaktív módokon segítik a pénzügyek megismerését. Odaérve mindenki kapott egy-egy tabletet, melyen lehetett látni, kinek melyik terembe kell mennie. Itt csapatokban versenyeztünk. Kezdetben azt hittük egymás ellen. A verseny lényege az volt, hogy egy digitális büfékocsiban minél több rendelést kellett elkészítenünk, meghatározott idő alatt. Ha lejárt az idő, vagy elrontottuk a rendelést, várni kellett pár másodpercet, míg újra lehetett próbálkozni, de megvolt a lehetőség arra, hogy pénz befizetésével megspóroljuk a várakozást. Az első körben minden csapat az első helyre került, aztán mindenki szépen lassan lecsúszott, mindössze pár ponttal lemaradva az első mögött. Csak a végén árulták el nekünk, hogy nem egymás ellen játszottunk, hanem egy előre programozott gép ellen: esélyünk sem volt nyerni a mesterséges intelligenciával szemben. Ezzel a feladattal mutatták be, a játékgyártók milyen trükköket alkalmaznak, hogy fizessünk egy ingyenesen letölthető játékért. A végén minden versenyző kapott egy vászontáskát és egy kulacsot a Wikifin Lab logójával és rajta egy idézettel.  A program végeztével a hotelszobánk felé vettük az irányt, ahol pihenhettünk kicsit a vacsoráig.

 

 

A vacsorára az EBF épületében és annak kertjében került sor. A vacsora fénypontja az ajándékozás volt: minden csapat hozott magával egy az ő országára jellemző ajándéktárgyat. Mindenki a hozzá legközelebb ülő csapatot ajándékozta meg, bemutatva az ajándéktárgyat. Mi a norvég csapattal cseréltünk. Rubik-kockákkal ajándékoztuk meg őket, mi pedig egy norvég sajtkülönlegességet és sajtszeletelőt kaptunk, ami az ő találmányuk.

 

 

Másnap reggel az EBF épületétől egy gyönyörű parkon keresztül az euróövezet fő tőzsdéjébe, az Euronext épületébe indultunk, ahol az előző évi nyertesnek volt lehetősége megkongatni a híres csengőt, ezzel megnyitni az aznapi tőzsdei kereskedést. A csengetés után még volt lehetőségünk fényképeket készíteni. Különleges élmény volt olyan helyre bejutni, ahova máskülönben látogatók számára lehetetlen.

 

 

Ezután visszatértünk az EBF épületébe, ahol kezdődött az európai pénzügyes kvízdöntő. Wim Mijs rövid nyitóbeszéde után bennünket, nemzeti döntősöket, Sigurd Ringstad, a Kahoot kitalálója és a döntő játékmestere átvezetett egy másik terembe, ahol kétszemélyes asztalok, laptopok és számítógépek vártak. Minden laptopon elő volt már készítve a kvíz az adott ország nyelvén, szóval csak a „start”-ra kellett rányomnunk, és indult is a kvízverseny, számunkra magyarul. 22 pénzüggyel kapcsolatos kérdést kellett megválaszolni. A kvíz befejeztével visszatértünk a konferenciaterembe az eredményhirdetésre. A díjátadó díszvendége Deirdre O'Hea volt az Európai Bizottságtól, aki Mairead McGuinnes biztos kabinetjének tagja, és aki a játék előnyeiről és a pénzügyi tudatosság fontosságáról beszélt.

 

 

Három rossz válasszal a 16. helyen végeztünk 26 ország nemezeti döntős csapata között. 2023-ban a görög csapat lett a pénzügyes Európa-bajnok 3.000,- eurós jutalommal, a másodikak a lengyelek lettek 2.000,- és a harmadikok a portugálok 1.000,- eurós osztálypénz-támogatással.

 

 

 

Örülünk, hogy lehetőségünk volt erre az utazásra, amit ezúton is köszönünk a szervezőknek. Jóvoltukból nagyon érdekes és hasznos élményekben volt részünk. Ha lehetőségünk lesz, máskor is szeretnénk részt venni hasonló versenyeken, mert a felkészülés közben olyan ismereteket szerezhetünk, amit hagyományos iskolai keretek között nincs módunk megtanulni.

 

Katzer Alexandra és Katzer Viktória
a Budapest XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium 9. a. osztályának tanulói,
a 2023-as European Money Quiz magyar döntősei

 

Az EBF sajtóközleménye ITT olvasható. - A szerk.

« Vissza a Hírek oldalra