Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

PÉNZ7 – Mondd magyarul! pályázat - 2017. március 29.

Magyarul a pénzügyekről

ATM, POS, prepaid – a hazai bankkártya-piacon bevett, de idegen elnevezések. De vannak olyan magyar elnevezések is, amelyek nem igazán fejezik ki azt a folyamatot, amelyre használjuk – erre talán a legjobb példa a csoportos beszedési megbízás. Épp ezért a Magyar Bankszövetség, - a Pénz7 programsorozat kezdeményezőjeként és társszervezőjeként - a Pénz7 nyitónapján névkereső pályázatot hirdetett meg 5 kategóriában, 10 és 25 év közötti fiatalok részére. A pályázat során kiválasztott pénzügyi-gazdasági szakszavakra kerestek beszédes, a köznyelvben könnyen elterjeszthető elnevezéseket.

A Magyar Bankszövetség büszke arra, hogy korábbi kezdeményezésére, egy előző pályázat eredményeként a contactless kártyákat és a velük történő fizetést ma már egyre többen érintőkártyának és érintéses fizetésnek nevezik. Ez természetesen annak is eredménye, hogy meghatározó intézmények és szakmai szervezetek, tagbankjaink is kiállnak a magyarosított szakkifejezések használata, terjesztése mellett. Köszönjük a modern, pénzügyi nyelvújító összefogást– mondta Kovács Levente. A Magyar Bankszövetség főtitkára annak fényében is rendkívül fontosnak tartotta az új kifejezés meghonosulását, mivel az érintéses kártyák forgalmában Magyarország Európa egyik vezető országának számít – az MNB adatai szerint az elmúlt évben a POS-eken történt fizetéseken belül már 51 százalékot tett ki az érintőkártyás fizetés.

Bartha Lajos, Magyar Nemzeti Bank Igazgatója, a zsűri tagja elmondta, hogy napjainkban számos jövevényszó ragadt a pénzügyi szakmai - és köznyelvbe, melyek rendszeres tisztogatásával elérhetjük, hogy minél pontosabb, közérthetőbb legyen még a néha összetett pénzügyi folyamatok megértése is. Példaként említette a back-office, front-office, a call-center vagy akár a PIN-kód gyakori elterjedtségét. Kazinczyt idézve az igazgató külön kiemelte a nyelvújító gondolatok hatását és hasznát a pénzügyi folyamatok társadalmi elfogadására és értelmezésére.

Az elektronikus fizetés elterjedése társadalmi ügy – könnyebben, gyorsabban biztonságosabban és (a nemzetgazdaság számára) olcsóbban lehet a pénzforgalmat bonyolítani bankkártyák segítségével. A kártyatársaságok ennek a fejlődésnek természetes támogatói, s minden olyan kezdeményezést fontosnak tartanak, amely a felhasználók, az emberek számára még kényelmesebbé teszik ezt a folyamatot. Épp ezért örülök annak, hogy ötletes, sokszínű pályázatok közül választhattuk ki azokat az új kifejezéseket, amelyek használatával magyarosíthatjuk a pénzügyi tranzakciók és eszközök elnevezéseit – hangsúlyozta Eölyüs Endre, a pályázati zsűri elnöke, aki a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A zsűriben a nyelvészeti sajátosságok, szabályok és tudnivalók figyelembe vételét a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészeti szakértője biztosította, a pénzügyi szakmai álláspontokat a Magyar Nemzeti Bank és a GIRO Zrt, valamint a Mastercard bankkártya társaság mellett a kiíró Magyar Bankszövetség képviselte a pályázat során. A zsűriben a Pénz7 szervezőpartnereiként képviseltették magukat, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénziránytű Alapítvány, akik a köznyelvi és szakmai használat ötvözését is segítették munkájukkal. Az eredményhirdetést a Fáy András Oktatási Központban egy pénzügyi kerekasztal előzte meg, ahol népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók beszélgettek diákokkal az okos pénzügyekről.

A zsűri az alábbi pályázatokat díjazta:

Az ATM elnevezés kategóriában a pénzpont* elnevezés került ki győztesen.

Az elnevezést Kovács Zoé Eszter adta be a pályázatra.

prepaid bankkártya kategóriában a feltöltőkártya elnevezés került ki győztesen.

Az elnevezést Balotai Márió adta be a pályázatra.

A zsűri ugyanebben a kategóriában egy különdíj kiadásáról is döntött, a keretkártyaelnevezés benyújtójának, Makszin Viviennek.

startup elnevezés kategóriában az innovállalat elnevezés került ki győztesen.

Az elnevezést Mózes Borbála adta be a pályázatra.

csoportos beszedési megbízás kategóriában a rendszeres beszedés elnevezés került ki győztesen.

Az elnevezést Lakatos Orsolya adta be a pályázatra.

A győztesek egy-egy táblagépet kaptak a sikeres pályázat elismeréseként.

A POS elnevezés kategóriában a zsűri nem talált olyan pályázatot, melyet általános köznyelvi használatra megfelelőnek tart, és a kiírás szempontjaival egyezőnek lát.

A Zsűri tagjai és a Magyar Bankszövetség ezúton kérik és javasolják a továbbiakban a kihirdetett, nyertes elnevezések széleskörű használatát.

* A Magyar Bankszövetség a „Mondd magyarul!” pályázat kiírójaként hivatalos értesítést kapott egy kereskedelmi cégtől, mely szerint a „pénzpont” kifejezéssel a verseny zsűrije olyan szóösszetételt választott ki az ATM kifejezés magyar változataként, amely a cég által lajstromba vetetett, levédett kifejezés. Kérésük kiterjedt rá, hogy a továbbiakban tekintsünk el a kifejezés használatától. Nem sikerült olyan megoldást találni a kifejezés használatára, amely mindkét fél számára elfogadható lenne. Ezért a jogvédelemmel alátámasztott kérésnek megfelelően a Magyar Bankszövetség – a pályázat kiírójaként – mellőzi a „pénzpont” szóösszetétel használatát az ATM magyar megfelelőjeként, valamint felkéri erre tagbankjait és a szakmai és piaci szereplőket is. A leírtak a pályázat többi kifejezését illetve a kategóriában kiadott díjat nem érintik.

« Vissza a Hírek oldalra