Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

Bankoljunk okosan és vállalkozzunk együtt! Indul a Pénz7, a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete

Budapest, 2017. március 6. - Bankoljunk okosan, és vállalkozzunk együtt! Idén már két témával is foglalkozik a Pénz7. A kezdeményezés a korábbi sikerekre alapozva bekerült a tanév hivatalos rendjébe, mégpedig a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahete

A Pénz7 együttműködő szakmai partnerei − az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány. A szervezők küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi nevelését, ezért többféle módon támogatják a Pénz7 programját.Célja, hogy már fiatal korban elültesse a pénzügyi és gazdasági tudatosság alapjait. Még a szülők is taníthatóak – vélik a hazánkban március 6-án immár 3. alkalommal induló Pénz7 szervezői, akik számos visszajelzést kaptak arról, hogy a gyerekeknek tartott, pénzügyek kezelésével foglalkozó órák nyomán a családokban is téma lett a pénz beosztása, a felelős tervezés és a tudatos pénzkezelés. Erre nagy szükség van Magyarországon, hiszen a hazai és összehasonlító nemzetközi kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy bár honfitársaink pénzügyi alapismeretei nem maradnak el a nemzetközi átlagtól, azonban a pénzügyekhez fűződő hozzáállásukban és szemléletükben, a pénz kezelésében és a pénzzel kapcsolatos döntéseink megalapozottságában még jelentős hiányosságok mutatkoznak. A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy még a pénzügyekben jártasabb magyar fiatalok is alig mernek, akarnak vállalkozni. Mindezen azért is érdemes változtatni, mert ez nem csak az egyéni boldogulásuk, de az ország versenyképessége szempontjából is  kulcskérdés.

Hazánk 2015-ben csatlakozott először az European Money Week Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló kezdeményezéshez. A Pénz7 program idén a Global Money Week eseménysorozatokhoz is kapcsolódik, így még szélesebb és színesebb nemzetközi programsorozat részeseivé válunk. A magyar Pénz7 iskolai eseményei 2017. március 6. és 10. között zajlanak.

A korábbi évek meggyőző tapasztalataira, a diákok és pedagógusaik érdeklődésére, önkéntesek részvételére, támogatására alapozva az EMMI a 2016/17-es tanév rendjében hivatalosan is meghirdette a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét.

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!), de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a www.penz7.hu oldalon.

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként az elmúlt évek sikeres gyakorlatához hasonlóan a Magyar Bankszövetség szervezésében 2017-ben is több száz banki, illetve új elemként vállalkozói önkéntesek segíthetik a rendhagyó tanórák megvalósítását az iskolákban. Ez a nemzetközi ötleten alapuló gyakorlat teszi lehetővé, hogy a program során az elméleti ismeretek gyakorlati tapasztalatokkal egészüljenek ki a tanórákon, így biztosítva a diákoknak életszerű élményeket, valós tudást a témában. Az iskolai eseményeken kereskedelmi márkák, logók nem jelennek meg, a program kizárja a hirdetői megközelítést.

A Magyar Nemzeti Bank által támogatott Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány szakértői a speciális tananyagok elkészítésével élményszerű, interaktív ismeretszerzéshez nyújtanak segítséget.  A Pénz7 szakmai együttműködő partnerei a pénzügyi és vállalkozói tudatosságra nevelésben természetes szövetségesként tekintenek a pedagógusokra. Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján pedig a pedagógusok is rájuk.

A Pénziránytű Alapítvány a pedagógusok, valamint a banki önkéntesek számára személyes felkészítő oktatást szervezett, és az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskolának kinyomtatva is eljuttatta a Pénz7 eddigi három évének tananyagát. 

Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról.

Idén először főiskolás és egyetemista hallgatók számára is kinyílik a Pénz7. Az eseménysorozat – az országos jelleget hangsúlyozva - vidéki helyszínnel is bővül, a Miskolci Egyetem és a Magyar Bankszövetség közös szervezésében Tudományos Szakmai Konferencia Nap valósul meg.

A Pénz7 program márciusban a tanórák mellett számos játékos, interaktív szakmai programot kínál az iskolák számára. Pénzügyi és gazdasági vetélkedők, versenyek:, „Mondd magyarul!” magyarosítási pályázat, képregényrajzoló és videókészítő pályázat, osztálykirándulás pályázatok, tudatossági kerekasztal, plakáttervező pályázat és tőzsdejáték segítik a diákokat ismereteik gyarapításában. A programokról részletesen ugyancsak a www.penz7.hu oldalon lehet olvasni.

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetgazdasági Minisztérium, Magyar Bankszövetség,

Pénziránytű Alapítvány, Junior Achievement Magyarország Alapítvány

« Vissza a Hírek oldalra