Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

Pénzügyi kultúra konferenciát rendeztek a Miskolci Egyetemen a páneurópai Pénz7 keretében

A Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete 2017. március 8-án kilencedik alkalommal rendezte meg Szakmai Napját, melynek témái ezúttal a Magyar Bankszövetség társszervezésében a pénzügyi kultúra köré csoportosultak – kapcsolódva ezzel a Pénz7 pénz

"A pénzügyi kultúra aktuális kérdései, különös tekintettel a banki szolgáltatásokra" címet viselő tudományos konferencia szakmai kapcsolódást és párbeszédet teremtett meg az egyetemi oktatók, hallgatók és a hitelintézeti szektor szakemberei között.

Magyarország idén harmadszor csatlakozik az European Money Week nemzetközi eseménysorozatához, melynek keretében rendezik meg a Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete programokat szerte az országban. A program célja a diákok ismereteinek, tudatosságának fejlesztése a pénzügyi és vállalkozási területeken. A Pénz7 az EMMI, az NGM, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány közös szervezésében valósul meg. A Miskolci Egyetemen lezajlott rendezvény a Pénz7 országos pénzügyi kultúra-fejlesztő programsorozatának kiemelt tudományos eseménye volt.

Dr. Pál Tibor, a Miskolci Egyetem Intézetigazgatója elmondta, hogy kulcskérdésnek tekinti a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését – a pénzügyi kultúra ennek megfelelően a Gazdaságtudományi Kar egyik új kutatási területe. Bejelentette, hogy az őszi félévben Magyarországon elsőként a Miskolci Egyetemen kerül bevezetésre a „Pénzügyi kultúra” tantárgy.

Kiemelte továbbá, hogy az Intézet egy a GIRO Zrt-vel és a BISZ Zrt-vel kötendő együttműködési megállapodás előkészítésén dolgozik, amely a közeljövőben számos területen lehetővé fogja tenni a még intenzívebb közös munkát a pénzügyi infrastruktúra ezen két kiemelt jelentőségű intézményével.

Dr. Tebelik Izabella, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a konferencián elhangzott előadásában ismertette, hogy az NGM irányításával elkezdődött a pénzügyi tudatosság fejlesztésére vonatkozó kormánystratégia kialakítása. A stratégia egy frissen elvégzett közvélemény-kutatás eredményeire épül, amely a valós kiinduló állapot megismerését szolgálta. A várható - 7 éves időtávban gondolkodó - stratégia főbb céljaiként került említésre a lakosság pénzügyi attitűdjének fejlesztése, a pénzügyi ismeretek iránti igény, érdeklődés fokozása, valamint az ehhez kapcsolódó programok szinergikus összefogása.

Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője beszédében elmondta, hogy a pénzügyi kultúra iránti közérdeklődés fenntartásának feltétele, hogy a téma tudományos feldolgozása is megtörténjen. Emiatt is jelentős és előremutató a „Financial Literacy / Pénzügyi kultúra – Közép-európai szemszögből” című új szakkönyv, melyet a szerzőpáros tagjaként a konferencián mutatott be.

A konferencia 3 szekciójában átfogóan kerültek áttekintésre a pénzügyi kultúra aktualitásai, kutatásai és fejlesztésnek feladatai.

Miskolci Egyetem

Magyar Bankszövetség

Pénzügyi és Számviteli Intézet

« Vissza a Hírek oldalra