Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

PÉNZ7 2019

Az előző négy tanév rendkívül kedvező tapasztalatai és a kiemelkedő iskolai érdeklődés alapján a 2018/2019. tanítási évben ismét megrendezésre kerül a pénzügyi és vállalkozói témahét, a Pénz7, amely az European Money Week és a Global Money Week nemzetközi programokhoz is kapcsolódik.

A Pénz7 időpontja: 2019. február 25-március 1.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának projektvezetése mellett a Pénz7 együttműködő szakmai partnerei és szervezői az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM), a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Pénzügyminisztérium.

A témahéten pénzügyi és vállalkozói ismeretek témákat is kínálunk. Célunk, hogy a 2019. év pénzügyi témája, az „Okosan a befektetésekről” mellett a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban - az ITM és JAM mint szakmai együttműködő partnerek közreműködésével.

A program ideje alatt a korábbi évek minden tananyaga elérhető, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően ezekből a tananyagokból is válogathatnak. A tanári felkészülést idén is minta videók, e-learning tananyag és webináriumok segítik.

A Pénz7 programjait tovább színesíti, hogy a diákok érdekes versenyeken, pályázatokon is részt vehetnek, továbbá az iskolák a témahét keretében önkéntes banki, illetve vállalkozások működtetésében tapasztalattal bíró szakembereket, vállalkozókat fogadhatnak.

A Pénz7 programsorozat az előző tanévben már 202 ezer diákhoz ért el.

A projekthét keretében egy-egy iskolai tanórába a pénzügyi téma esetén önkéntes pénzügyi szakemberek, illetve a vállalkozói kompetenciafejlesztő órákba tapasztalt önkéntes vállalkozók is bekapcsolódhatnak az erre igényt tartó iskolák számára. Az osztályfőnöki és egyéb (pl. életvitel, matematika) órák keretében megvalósuló élményalapú tanórai anyagok segítségével a pedagógusok – akár pénzügyi vagy vállalkozó önkéntes szakértő bevonásával – interaktív módszerekkel ismertethetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal. A tanórai anyagok és a kapcsolódó tanári segédletek, valamint a felkészítő anyagok magas szakmai színvonalát az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE OFI) lektorálása biztosítja.

A program ideje alatt a korábbi tanévek minden pénzügyi tananyaga elérhető, így a kezdeményezéshez csatlakozó iskolák a helyi igényeknek és a diákok felkészültségének megfelelően akár a családi költségvetés-készítés vagy a pénzügyi tervezés és takarékosság, okos bankolás (korszerű pénzkezelés) vagy hitelezés tananyagaiból is válogathatnak. Ezek az anyagok nemcsak tanórákon, hanem tanórán kívül, például szakkör keretében is feldolgozhatók. 2021-ben esedékes egy nemzetközi OECD mérés a magyar diákok pénzügyi ismereteiről, tájékozottságáról – a fenti Pénz7 tananyagok feldolgozása támogatja a felkészülést.

Minden regisztráló intézmény „Pénz7 iskola – a tudatosan gazdálkodó diákokért” logót kap a szervezőktől, ezzel is elismerve aktív tevékenységüket a gazdasági-pénzügyi nevelés terén.

A program folyamatosan bővülő aktuális információi elérhetők a www.penz7.hu oldalon.

« Vissza a Hírek oldalra