Főoldal

« Vissza a Hírek oldalra

„Az év pro bono kezdeményezése 2019” elismerő kitüntetéssel díjazták a PÉNZ7 önkéntes programját

Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. Az Önkéntesek Nemzetközi Napját megelőző estén idén öt kategóriában adták át az elismeréseket. A díjátadó célja, hogy kedvező irányba mozdítsa az önkéntesség társadalmi megítélését. „Az év pro bono kezdeményezése” a PÉNZ7 önkéntes programja lett, amely 694  fő önkéntessel valósult meg 2019-ben. A megközelítőleg 14.000 iskolai tanóra a kiemelt tematikus héten valósult meg az oktatási intézményekben.

Magyarországon 2019-ben ötödik alkalommal került megrendezésre a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét, amely állami, piaci és civil szervezetek példaértékű közös munkájával valósul meg. Célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek és a vállalkozások iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra, segítse vállalkozói kompetenciáik fejlesztését.

 

 
A program fontos eleme, hogy az iskolák a tanórák megtartásához kérhetik önkéntesek közreműködését, nyitottabbá téve ezzel az iskolák világát. A program indulása óta, minden évben, az iskolák regisztrációját követően, elkezdődik az önkénteseket küldő intézmények, illetve az önkéntesek regisztrációja és összekapcsolása az iskolákkal. A PÉNZ7 önkéntesei banki szakemberek a pénzügyi órai témákban, illetve vállalkozók a vállalkozási órai témákban, akik a pedagógus munkáját segítve vannak jelen az órán. A PÉNZ7 -en az önkéntesek ellátogatnak a regisztrált iskolákhoz, ahol a pedagógust segítve közreműködnek az óra megtartásában, mint gyakorlati szakemberek, hitelesen beszélve a témáról.
 
A magyar köznevelési témahét megvalósítása nemzetközi szinten is a figyelem fókuszába került; hazánk már „alapítóként” 2015-ben becsatlakozott az Európa-szerte közel 30 országban azonos időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program az általános és középiskolásokra összpontosít, akik közül első évben mintegy 650 iskolában, közel 90 ezer diák kapcsolódott be a PÉNZ7 eseményeibe, az órákat támogató önkéntesek száma 198 fő volt, majd 2019-ben az ötödik évében jubiláló PÉNZ7 alkalmával már 1.235 iskola több mint 205.000 diákja csatlakozott, és az órákat támogató önkéntesek száma megközelítette a 700 főt.
 
A program eredményessége egyre bővülő támogatói kört eredményez. A PÉNZ7 programhoz csatlakozó önkéntes szakértők, és az általuk személyes jelenléttel támogatott tanórák száma minden korábbi évi eredményt felülmúlva növekedett. 2019-ben az önkéntesek 694-en csatlakoztak a programhoz, ez az induláshoz képest 254%-os, a 2018-as létszámhoz képest 58%-os emelkedés. Ötéves idősort vizsgálva a PÉNZ7 témahéthez csatlakozó önkéntesek száma összesen 2076 fő volt. A tapasztalatokat – minden évben – kérdőívek mérik fel mind a pedagógusok, mind az önkéntesek oldalán. Összesen 322 válaszoló önkéntes visszajelzése alapján, idén a PÉNZ7 programot kiemelkedően jónak tartja a pénzügyi önkéntesek 91.8%-a, a vállalkozói önkéntesek 81.8%-a, összességében jónak értékeli a pénzügyi szakemberek 98.9%-a, amíg a segítő vállalkozók 98.2%-a.

 

 

Változatlan mindkét önkéntes szakértői csoport fő motivációja; a gyerekek fejlesztése és a tapasztalatmegosztáson keresztüli segítségnyújtás.
 
Ez a díj a pénzügyi és vállalkozói szektor közös elismerése. Köszönet illeti a résztvevőket, a szervezőket és végül, de elsősorban az összes pedagógust és önkéntes szakembert, akik a kezdetektől fogva felismerték a kezdeményezés súlyát, és adtak az idejükből és energiájukból. Kérjük, a jövőben se tegyenek másként!

« Vissza a Hírek oldalra