Főoldal

Sajtóközlemények

Kibővül a Pénz7

2017. február 09.

Ötoldalú együttműködési megállapodást írnak alá

Több szempontból is újdonságokkal jelentkezik az idén harmadszor meghirdetett, a 2016/2017-es tanév rendjébe hivatalosan is bekerült Pénz7 – a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete. A program szektorok közötti együttműködésben valósul meg: minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják a pénzügyi és vállalkozói kultúra fejlesztését az eseménysorozattal.  2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.

A témahét sikeres megvalósítása érdekében ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek ma Budapesten: az Emberi Erőforrás Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként.

A Pénz7 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozatának keretében kerül megrendezésre. Ennek során márciusban Európa közel 30 csatlakozó országában pénzügyi témájú tanórákat tartanak a programban részt vevő általános- és középiskolákban. Mindezt úgy, hogy az elméleti tudást építő, gyakorlott pedagógusok mellé pénzügyi önkéntes szakértők is csatlakoznak az iskolai tanórákhoz. A program non-branded, azaz kereskedelmi logó, ajánlat nem jelenhet meg az iskolai eseményeken. A tanórai ismeretanyagot képzett pedagógus csapat állítja össze, szakmai felügyelettel és próbaórákkal, képzésekkel biztosítva annak magas színvonalát. Ugyanakkor az önkéntesek jelenléte az elméleti tudást hatékonyan egészíti ki a tanórákon a gyakorlati ismeretekkel.  A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket mindennapjaikban, és alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről. 

Hazánkban a diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak 2015-ben és 2016-ban is a pénzügyi témahét eseményei iránt, amely 2017-ben több szempontból is megújul. A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete bekerült a tanév rendjébe, valamint a pénzügyi témák mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére és részvételével megjelennek a vállalkozói ismeretek is. 

Az együttműködési megállapodás kapcsán kiemelték: példaértékű a kormányzat és civil szervezetek összefogása a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztése érdekében. Az együttműködő felek fontosnak tartják a pénzügyi-gazdasági nevelést, szemléletformálást, mert segíti a tudatos életvezetést, a társadalmi, gazdasági változásokhoz alkalmazkodást is - mindezt úgy, hogy a mindennapokban használható gyakorlati ismereteket élményszerűen, játékos feladatok által sajátíthatják el a diákok.

Pénzügyi témakörben a fókusztéma 2017-ben a korszerű pénzkezelés (Bankoljunk okosan!) lesz, de a korábbi évek családi költségvetési és megtakarításokkal foglalkozó tananyagai is elérhetőek a pedagógusok és így a diákok számára. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2017-ben is lehetőség nyílik rá, hogy magyarországi bankokból érkező, felkészült önkéntesek segítségével valósuljon meg a program az iskolákban.

A témahét vállalkozói oldalról az üzleti ötlet és együttműködés témákkal indul, amely a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetését támogatja. A Pénz7 program részeként elérhetővé válik egy országos hatókörű vállalkozói önkéntes adatbázis, amely a témahét gazdálkodási témájához biztosít vállalkozói önkéntes részvételt, és teszi életszerűvé az órát a diákok számára. A regisztráció során már látható, hogy a várnál jóval nagyobb igény van az új témára, emellett jelentős az érdeklődés a vállalkozói önkéntesek iránt is az iskolák részéről.  A témahét vállalkozói részében lehetőséget kapnak a diákok arra, hogy vállalkozói kompetenciáik fejlődjenek, képet kapnak az együttműködésről, a vállalkozói létről – mindezt vállalkozói önkéntesek személyes történetein, tapasztalatain keresztül.

A szakértők idén három korosztály számára, kétféle témában állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról. A szervezők felajánlására az első 500 pénzügyi témára regisztrált iskola kinyomtatva is megkapja az óraterveket és a tanári segédleteket. A Pénz7 kísérő programjai között szerepel többek között pedagógus felkészítő oktatás, illetve további interaktív vetélkedők, versenyek és pályázatok. Utóbbiak a diákok számára segítik, hogy a téma a tanórai kereteken túl is érdekes, figyelemfelkeltő maradjon.

Az együttműködési megállapodást sajtónyilvános keretek között 2017. február 9-én, 14.00 órakor írták alá az EMMI-ben, ahol az aláírók a következők voltak:

· Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár – EMMI

· Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár – NGM

· Kovács Levente, főtitkár – Magyar Bankszövetség

· Hergár Eszter, kuratóriumi elnök – Pénziránytű Alapítvány

· Gergely Orsolya, ügyvezető igazgató – Junior Achievement Magyarország Alapítvány

A Pénz7 honlapja (www.penz7.hu) folyamatosan frissülő tartalommal vár minden érdeklődőt.


A tudás kamatozik! – ma kezdődött az iskolások pénzügyi ismereteit fejlesztő programsorozat

2016. március 07.

- több mint 100 ezer diák

- közel 800 iskola, mintegy 1500 pedagógus

- 250 önkéntes pénzügyi szakember a tanórákon

- 4 korosztály számára egyedileg kifejlesztett, tesztelt, lektorált tudásanyag

Szakmai intézmények, tanárok, diákok és pénzügyi szakemberek részvételével, rangos előadásokkal és diákok látványos produkciójával kezdődött el a mai nap folyamán a második magyarországi „Pénz7”. A nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozó hazai programsorozat a szakmai összefogás jegyében jött létre a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése érdekében. A Pénz7 a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával valósul meg. A március 7-11. között zajló pénzügyi témahéten több mint 102 ezer diák ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal. Tavaly a családi költségvetés, idén a megtakarítások és pénzügyi tervezés alapkérdései alkotják az ismeretanyag gerincét. A tananyagot 4 korosztály számára tapasztalt pedagóguscsapat fejlesztette ki, majd próbaórákon való tesztelés után beépítették a bankszektor szakértőinek gyakorlati észrevételeit és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai állásfoglalását is. A programhoz a pénzügyi szektorból 250 önkéntes banki szakember csatlakozott, akik az óravezető tanárokat segítve, a pénzügyi tudatosság nagyköveteiként viszik el az ismereteket az iskolákba.

Magyarország is csatlakozott az Európai Pénzhét (avagy European Money Week) közel 30 országot átfogó kezdeményezéséhez. Hazánkban a meghirdetett programra jelentkező általános- és középiskolák diákjai egyedi fejlesztésű tananyagok segítségével szerezhetnek hasznos és gyakorlatorientált pénzügyi ismereteket. Ehhez a „Pénz7” szervezői egységes óraterveket, feladatsorokat és tanári segédanyagokat készítettek.

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított tanórai anyagok idén már négy korosztály számára készültek: a 3-4. osztályosok mellett a felsősök anyaga differenciáltan, 5-6. és 7-8. osztályos diákoknak külön került kialakításra, illetve a középiskolás korosztály (9-12. évfolyam) is a saját igényeire szabott képzésben részesül.

A március 7-én kezdődő program rendhagyó, játékos, szemléltető eszközöket felsorakoztató óráin a pénzügyi tervezés megalapozása mellett a megtakarításokkal kapcsolatos alapismeretek átadása a cél.

A program diákok számára még színesebbé, érdekesebbé tételére a Bankszövetség tagbankjai, az érintett minisztériumok és a MNB szakértő munkatársai közül kétszázötvenen vállalták, hogy önkéntes alapon ellátogatnak egy-egy iskolába, ahol a felkészült pedagógus oldalán a megtakarításokról és pénzügyi tervezésről beszélgetnek majd a diákokkal. A banki önkéntesek részvételével zajló órákon ki-ki a maga korosztályi szintjén ismerkedik az alapvető pénzügyi folyamatokkal, a bankrendszer lakossági szerepével és a megtakarításokkal – amiből a kamatszámítás rejtelmei sem maradhatnak ki.

Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a pénzügyi tudás növelése a legbiztosabb eszköz arra, hogy a ciklikus gazdasági válságok során a pánikreakciók és a válság elhúzódása elkerülhető legyen. Ezért az Európai Bankföderáció (EBF) magyar tagszervezeteként a Magyar Bankszövetség vállalta fel a „Pénz7” programsorozat koordinálását. A magyaros szervezőkészséget mi sem mutatja jobban, minthogy a páneurópai rendezvénysorozathoz tavaly csatlakozó országként a magyarországi program rögtön csúcsra tört – sehol máshol nem sikerült ennyi embert mozgósítani már az első évben. A főtitkár kiemelte: ehhez a sikerhez szükség volt arra, hogy a kezdeményezést első perctől kezdve egyöntetűen támogatta a teljes bankszektor, továbbá szakmai partnerként felkarolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a hazai pénzügyi nevelés emblematikus szervezete, a Pénziránytű Alapítvány, amelytársszervezőként aktív szerepet vállalt a programhét eseményeinek kidolgozásában.

„A diákok és a pedagógusok egyaránt hatalmas érdeklődést mutattak – tavaly és idén is – a pénzügyi programhét eseményei iránt. A „Pénz7” így igazolja annak az elgondolásnak a helyességét, hogy érdemes egy-egy kiemelt témával témahetek keretében színesíteni az iskolai képzési anyagokat. A külső, kompetens szakértők bevonása révén rá lehet irányítani a gyerekek figyelmét fontos, a mindennapi életben való magabiztosabb, jobb eligazodást segítő ismeretekre. Ezért szerepel az idei tanévben – a már visszatérő Pénz7 mellett – informatikai és környezettudatossági témahét is” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az EMMI miniszteri biztosa.

 „Immár második alkalommal láthatjuk számszerű bizonyítékát annak a példaértékű összefogásnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében bontakozott ki Magyarországon.” – fogalmazott Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a „Pénz7” vezetői támogatója.

Rámutatott: a magyar „Pénz7” európai összehasonlításban is rendkívül sok diákot ér el, hiszen  a 2016. évi tematikus héthez 788 általános- és középiskola, 1435 pedagógus csatlakozott. A Pénz7 üzenetei 102 ezer diákhoz jutnak el. Ráadásul – hangsúlyozta a szakember – szülőként mindannyian tudjuk, hogy az élményt nyújtó iskolai eseményekről a gyerekek szívesen számolnak be otthon, így az idei Pénz7 fő üzenetei – a megtakarítások és a pénzügyi tervezés fontossága – sok ezer családban is témaként jelenik majd meg.

„A program közös sikerei nem jöhettek volna létre, ha a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésében feladatot vállaló EMMI, Pénziránytű Alapítvány, NGM és a kereskedelmi bankok nem adtak volna szakmai iránymutatást és tevőleges támogatást a Pénz7 megvalósításához” – tette hozzá.

A Pénziránytű Alapítvány által 2015-ben készített felmérés megmutatta: a kutatás előtti egy évben a hazai lakosság kisebb része, 42 százaléka rendelkezett megtakarítással, és pénzügyi céljai csak a lakosság 47 százalékának voltak. Azok körében viszont, akik rendelkeznek hosszabb távú pénzügyi tervekkel, tízből kilencen tettek is valamit a célok eléréséért.  A felmérés azt is megmutatta, hogy a pénzügyekkel tudatosan foglalkozók között – jövedelmi helyzettől függetlenül – jóval magasabb a megtakarítással bírók aránya.  A Pénziránytű Alapítvány fő célja a pénzügyi tudatosság gyermekkorban való elsajátításának támogatása, és ebben kiemelt szerepet játszhatnak a közoktatás keretein belül megvalósuló, több tíz ezer diákhoz eljutó programok – nyilatkozta Szuromi-Kovács Ágnes, a Pénziránytű Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Pénz7 programsorozatot vetélkedők és versenyek is kiegészítik, hogy játékos formában mutassanak utat a fiataloknak a pénz tudatos kezelésében. Lesz rajzpályázat általános iskolásoknak, meghirdetésre került egy országos osztálykirándulás tervező pályázat és a BankVelem PénzOkos Kupa, amely egy pénzügyi tudásverseny ugyancsak általános iskolások részére. A középiskolások pénzügyi szabadulójátékban tehetik próbára tudásukat. Azok a szülők pedig, akik maguk is szívesen foglalkoznak a pénzügyi kultúra kérdéseivel, közösségi felületen zajló pénzügyi tudatossági kvízbe kapcsolódhatnak be. Mindezekről tájékoztatást kaphatnak a www.penz7.hu portálon a tanév hátralévő részében is.

Az eseményen a Pénz7 „pénzügyi kultúra nagykövete” díjak is kiosztásra kerültek. Az idei díjat egyéni kategóriában Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Lentner Csaba, közgazdász, tanszékvezető egyetemi tanár és Bánki Andrea, az EMMI stratégiai referense vehették át példaértékű munkájukért a pénzügyi kultúra fejlesztése terén. A Pénz7 program megvalósítását az idei évben a legnagyobb elkötelezettséggel és aktivitással támogató intézmények – a Raiffeisen Bank Zrt. és az MKB Bank Zrt. – ugyancsak átvehették az elismeréssel járó oklevelet és emléklapot.

A ma lezajlott ünnepélyes megnyitón 10 olyan pedagógust díjaztak, akik az elmúlt évben segítették a társszervező Pénziránytű Alapítvány által támogatott BankVelem Programot. A programban résztvevő diákok az alapvető pénzügyi, banki ismereteket játékos formában, de valós környezetben sajátíthatják el. 

A Pénz7 programsorozat nyitórendezvényéről a helyszínen készített fotók:

Patai Mihály az MBSZ elnöke

Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke és  Hendrik Scheerlinck az MBSZ Külföldi Bankár klubjának elnöke

Hornung Ágnes államtitkár, NGM

Pölöskei Gáborné miniszteri biztos, EMMI

Hegedűs Éva az MBSZ elnökségi tagja, a Pénz7 elnökségi szponzora

A Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola közösségi szolgálatos tanulóinak produkciója

A tavalyi nyitóesemény kapcsán készült filmösszeállítást az alábbi linkeken tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=sPPu07rz-Cs

A tananyagokról bővebben:

A legkisebbek – egy klasszikust segítségül hívva – a tücsök és hangya meséjének rajzos-játékos feldolgozásával indítják a programot, és szólásmondásokkal, magyar pénzek képeivel, szójátékokkal színesítve járják körbe a takarékosság témáját.

Az ötödik-hatodik osztályosok a vágyaik és lehetőségeik között próbálhatnak  egyensúlyt teremteni, kiszámolva például: hány csokiról kell lemondani egy horgászfelszerelés megszerzéséért. Így a pénzügyi tervezést, költségvetés-készítést a gyakorlatban kipróbálva ismerhetik fel a pénzügyi tudatosság, takarékosság jelentőségét.

A hetedik-nyolcadikosok is hasonló próbákon esnek át: eltérő pénzügyi személyiségtípusba tartozó diákok  döntéseit értékelhetik, pénzügyi tervet készítenek egy vágyott kerékpár megszerzéséért, egy nyári tábor megvalósításáért. A tanulság megfogalmazása itt se maradhat el: miért is fontos takarékoskodni?

A középiskolások egy mindenkit érintő témát, a szalagavató előkészületeit élhetik most át a pénzügyi tervezés szemszögéből. Nyisson-e az osztály bankszámlát? Mennyiért kérjünk fel tánctanárt? Mennyiért béreljünk táncruhát? És a belépők ára? Lehet, hogy diákmunkára is szükség van a fedezet előteremtéséhez? Ezekre a kérdésekre keresnek együtt frappáns, megfontolt válaszokat.

Háttér:

Az Európai Pénzhét – European Money Week a brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére indult, és a közel 30 országot átfogó páneurópai programhoz 2015-ben először a Magyar Bankszövetség javaslatára Magyarország is csatlakozott. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet mindennapi pénzügyeink tudatos kezelésére, valamint konkrét lépéseket tegyen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében. Magyarországon példaértékű szakmai összefogással valósul meg az European Money Weekhez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, illetve a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódik a „Pénz7”-hez, ezen kívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedagógiai-szakmai támogatást nyújt a 2016. március 7–11. közötti programokhoz.
A „Pénz7” deklarált célja egy széles körű szakmai összefogás megteremtése a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében munkálkodó szervezetek, intézmények között. Ennek révén ugyanis komoly remény lehet arra, hogy a jelenlegi és a korábbi edukációs projektek gyakorlati tapasztalatait az érintettek egymással megosszák, amelyek „jó gyakorlatokként” segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlődését. A program lehetőséget nyújt a téma iránt érdeklődő szakmai és nem szakmai szereplőknek a már meglévő tananyagok és programok megismerésére, tudásuk bővítésére. Az eseménysorozat nemzetközi védnökei között találjuk Maxima holland és Matilde belga királynét is. 

További sajtóinformációk:

Sütő Ágnes
Magyar Bankszövetség
+36 70 938 1609
suto.agnes@bankszovetseg.hu