Főoldal

Sajtóközlemények

"Pénz7" Magyarországon! – újra együtt a pénzügyi kultúráért

2016. február 08.

Az iskolák február 12-ig jelentkezhetnek a 23 országot átfogó programra

Az utóbbi évek válsága szerte a világon felhívta a figyelmet a pénzügyi kultúra fontosságára. Magyarország 2015-ben csatlakozott először ahhoz a 23 európai ország részvételével zajló kezdeményezéshez, melynek célja a pénzügyi ismeretek széles körű átadása és a pénzügyek tudatos kezelésére irányuló szemléletformálás. A rangos szakmai nyitóeseménytől az iskolákban futó speciális programokon át az interaktív műveltségi versenyekig – márciustól számos csatornán találkozhatunk majd a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben koordinál. Az esemény fókuszában az általános és középiskolákban megvalósuló pénzügyi témájú tanórák állnak, melyek megtartásához a Pénz7 szervezői minden szükséges feltételt biztosítanak a kezdeményezéshez csatlakozó intézmények számára. A rendezvény szakmai meghirdetését követő két hét alatt máris közel háromszáz iskola jelezte csatlakozását a programhoz.

A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) szervezésében megvalósuló, 23 országot átfogó páneurópai programhoz hazánk – a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére – 2015-ben csatlakozott először. A tavalyi sikerekre alapozva, idén is folytatódik a program. A cél a figyelem felhívása a mindennapi életünkben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, s konkrét hozzájárulás a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Magyarországon idén is példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai támogatóként kapcsolódott a programhoz.

A 2016. március 7-11. között zajló programhéten általános- és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a tudatos pénzügyi tervezéssel és a megtakarításokkal. A Pénziránytű Alapítvány gyakorló pedagógusok közreműködésével 4 korosztály számára készített óraterveket, tanári útmutatókat, segédanyagokat és feladatokat, melyek szakmai-pedagógiai kontrollját az EMMI biztosította. A téma iránti érdeklődést mindennél jobban mutatja, hogy a lehetőség meghirdetését követő 2 héten belül máris háromszáznál több iskola jelezte csatlakozását a Pénz7 rendezvényeihez. A jelentkezés az alábbi oldalon február 12-ig nyitott az érdeklődő általános- és középiskolák számára: www.penz7.hu

A tanórákhoz alapos felkészítő anyagok állnak a pedagógusok rendelkezésére, s ezen túl a Magyar Bankszövetség 200 jól képzett és felkészített önkéntes pénzügyi szakembert biztosít az erre igényt tartó iskolák számára.

A teljes programsorozat vetélkedőkkel, versenyekkel egészül ki, hogy játékos formában vezesse tovább a fiatalokat a pénz tudatos használatában.

Hergár Eszter
a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke

Dr. Kovács Levente
a Magyar Bankszövetség főtitkára


Sikeresen zárul a Pénz7 iskolai pályázat

2015. május 22.

Közel egymillió forintot költhetnek pénzügyi tudatosság fejlesztésre

Három iskola - a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, a Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola és a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon – közel egymillió forintot nyert a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által kiírt pénzügyi tudatossági pályázaton. A Pénz7 programsorozat keretében elindított, iskoláknak szóló pályázat célja a pénzügyi ismeretek bővítése, a pénzügyi tudatosság erősítése volt. A pályázatot két kategóriában, intézményeknek, illetve kisebb csoportoknak, osztályoknak írták ki.


Több mint 20 iskola nyújtott be a tanulók  pénzügyi tudatosságát, pénzügyi ismereteit növelő programterveket a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű alapítvány pályázatára, amelyet az Európai Bankföderáció kezdeményezésére elindított, 24 országot átfogó európai program, a European Money Week keretében hirdettek meg a kiírók április közepén. 
„Annak ellenére, hogy rövid idő, mindössze egy hónap állt rendelkezésére az iskoláknak, hogy pályázzanak szép számú, és kiemelkedően magas szakmai színvonalú munkákkal találkoztunk. A pályázatokat elbíráló zsűrinek nem volt könnyű dolga” – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője. 
A European Money Week kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet a mindennapi életben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, továbbá, hogy konkrét útmutatásokkal hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. 
A Pénz7 eseménysorozat fontos eleme volt az iskola pályázat, amelyet két kategóriában – intézményi, és kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló – írtak ki. Az intézményi kategória győztese, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Pályázatukban egy olyan program megvalósítását írták le, amelynek keretében intézményükben egy héten keresztül színes, és érdekes programok, közös munka, vetélkedők, osztálykirándulás keretében ismerkednek majd a diákok a pénzügyi alapfogalmakkal. A program megvalósítására a pályázati kiírásban megjelölt maximális összeget, 600 ezer forintot nyertek.
A kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló kategóriában a zsűri megosztotta a 350 ezer forintos támogatási összeget, mivel két pályázatot is kiemelkedően értékesnek tartott. A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak, ők egy rendhagyó kirándulásra és az arra való „pénzügyi” felkészülésre nyerték el az általuk igényelt 103 ezer forintot. A Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola pedig komplex pénzügyi tudatosságra fókuszáló programjának megvalósítására nyert 247 ezer forintot.
Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására: a Magyar Bankszövetség mellett a Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, továbbá pedagógiai szakmai támogatást biztosított a programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. 
A Pénz7 pályázaton győztes iskoláknak a díjakat Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Hegedűs Éva a Gránit Bank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, és Sütő Ágnes a Bankszövetség területi vezetője adta át.